IZGUBLJENI U DEMOGRAFIJI

Natalitet u praksi: Gdje su najveće naknade za djecu i zašto ova vlast to ne zna?

23.08.2017 u 15:25

Bionic
Reading

U jeku demografske revitalizacije Hrvatske, koju aktualni državni čelnici, kako kažu, provode nizom usvojenih pronatalitetnih mjera, novopečeni roditelji oslanjaju se na lokalnu vlast, čije naknade variraju od nekoliko stotina do čak 20.000 kuna po prvorođenom djetetu, koliko daju Molve, podravska općina s oko 2000 stanovnika. Od Ministarstva za demografiju zatražili smo cjelovite podatke za Hrvatsku

Molve su iznimka po pitanju jednokratnih naknada za djecu, baš kao i Blato na Korčuli, u kojem se takva pomoć za novorođenčad penje od 5000 kuna za prvo dijete, preko 10.000 kuna za drugo, do 60.000 kuna za treće i vrtoglavih 70.000 kuna za svako četvrto i sljedeće dijete. Opatija, nadalje, nije komadić raja samo za turiste, već i za tamošnje roditelje kojima gradski oci i majke isplaćuju po 10.000 kuna za prvo, 15.000 za drugo te po pet dodatnih tisuća za svako sljedeće dijete. Ni Vir kod Zadra nije za baciti: jednokratna pomoć za prvo novorođenče ondje iznosi 7500 kuna i udvostručuje se za svako iduće dijete.

Nisu sve lokalne vlasti, naravno, sklone tako izdašnim naknadama poticati natalitet na svom području, niti su uopće u mogućnosti odriješiti kesu za demografsku revitalizaciju. No mnoštvo njih vrlo aktivno potiče pronatalitetnu politiku nizom drugih mjera, poput pojačanih socijalnih davanja obiteljima s više djece, ulaganja u odgojno-obrazovne objekte ili sufinanciranja školskih udžbenika, prijevoza i prehrane. A što, u međuvremenu, rade državni dužnosnici u Zagrebu?

Na pitanje tportala raspolažu li ikakvim pokazateljima o najboljim mjestima u Hrvatskoj za život obitelji s djecom - u smislu dostupnosti vrtića po broju stanovnika, mogućnosti zapošljavanja, novčane pomoći za novorođenu djecu i drugih mjera koje poduzimaju lokalne zajednice - iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovaraju niječno.

'Ministarstvo ima određena saznanja, no ne raspolaže recentnim podacima, vezano za aktivnosti iz predmetnog područja te socijalna i/ili obiteljska davanja jedinica lokalne samouprave i jedinica regionalne (područne) samouprave. Sigurno jest da na lokalnoj razini postoje različita novčana davanja i potpore namijenjene obiteljima. S obzirom na to da su ti pokazatelji neujednačeni i neselektivni, u ovom trenutku nije moguće dati potpun prikaz svega što se na lokalnoj razini radi s ciljem održivog gospodarskog razvoja, obiteljskih potpora, usklađivanja obiteljskog i poslovnog života, skrbi o djeci i drugih mjera iz ovog područja', stoji, između ostalog, u odgovoru Ministarstva.

Dokument: "Odgovor Ministarstva demografije tportalu"

Umjesto državnih službi, pokazatelje o pronatalitenim mjerama na terenu predočio je portal Gradonačelnik.hr, koji je u velikom istraživanju krajem 2016. usporedio koliko gradovi izdvajaju za jednokratne novčane naknade za novorođenčad u odnosu na njihove cjelokupne godišnje proračune. Utvrđeno je da je najviše - 1,73 posto proračuna - izdvojio Sinj, a potom, redom, Zagreb, Vis, Vrbosko, Jastrebarsko, Novi Marof, Zlatar, Šibenik, Vrgorac, Osijek i Varaždinske Toplice.

Šest mjeseci prošlo je otkako je premijer Andrej Plenković istaknuo da je demografija temelj gospodarskog, društvenog, regionalnog i ukupnog razvoja Hrvatske. Upozorio je da je Hrvatska u jednom desetljeću, od 2001. do 2011., izgubila preko 150.000 stanovnika, da pada natalitet, mladi se iseljavaju, a prosječna starost stanovništva porasla je za gotovo 10 godina, što svrstava Hrvatsku među najstarije nacije Europe. Zbog svega navedenog državi prijeti i potpun slom mirovinskog sustava.

Vlada je, pohvalio se premijer još u veljači, u cilju demografske obnove usvojila mjere kao što su porezna reforma, povećanje osobnog odbitka za djecu, poticaji za zapošljavanje mladih, uklanjanje administrativnih prepreka, povećanje plaća za javne službenike i skoro subvencioniranje stambenih kredita. Od kolovoza su se pak povećale roditeljske naknade na maksimalno 3991 kunu, a nezaposlenima na 2328 kuna.   

U svrhu praćenja i koordinacije provedbe planiranih mjera demografske politike, Vlada je osnovala i Vijeće za demografsku revitalizaciju, među ostalim sa zadaćom da potiče međuresornu suradnju i suradnju s jedinicama lokalne vlasti, što je Vladina obveza po Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Sastanak sa županima te predstavnicima gradova i općina planiran je u rujnu, poručili su iz Ministarstva za demografiju.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuju iseljavanje mladog stanovništva, 'ali u ovom trenutku nije moguće to da provedba jedne ili više vezanih mjera i aktivnosti odmah bude učinkovita, već se rezultati takvih aktivnosti mogu očekivati u dugoročnom razdoblju provedbe'.

  • +13
Prosvjed odgajatelja u dječjim vrtićima u travnju ove godine Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U međuvremenu, roditelji se mogu osloniti i na lokalne sredine, a kriteriji za ostvarivanje jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete variraju po pitanju državljanstva roditelja - trebaju li oba roditelja ili samo jedan imati hrvatsko državljanstvo - i duljini neprekidno prijavljenog prebivališta roditelja u mjestu ostvarivanja tog prava (od devet mjeseci do pet godina).