OPTUŽBA ZA MOBBING

Nastavnici prisiljavali kolegu da uzme mito

Bionic
Reading

Bivši nastavnik informatike u Osnovnoj školi Turanj Predrag Novković Mihalić optužio je svoje bivše kolege, nastavnike zemljopisa i povijesti Dragutina Colnara i Iliju Perkovića, za mobbing

TURANJ - Novković Mihalić tvrdi da su mu fizički prijetili te ga verbalno maltretirali prisiljavajući ga na uzimanje mita, zbog čega je krajem prošle godine sam dao otkaz i otišao iz škole, piše Slobodna Dalmacija

Navodi da su mu sindikalni povjerenik Colnar i član školskog odbora Perković krajem studenoga najavili da će ga posjetiti 'jedna mala', odnosno predstavnica tvrtke Alfa, te da bi trebao odabrati njihove udžbenike i radne bilježnice kao predmetnu literaturu u sljedećoj školskoj godini. Rekli su mu oni od toga imaju koristi, a da će i on biti bogato nagrađen.

'Kada sam im i nakon toga rekao da me ne zanima, Colnar me primio za ruku i rekao 'trebao bi to uzeti, nije naređenje, ali znaš, trebao bi'', ispričao je Novković Mihalić, koji je potom ipak poslušao kolege te Bojani Meandžija, predstavnici Alfe, rekao kako ga ne zanima prezentacija udžbenika, te da učine kako ih volja jer je on prisiljen na to.

'Ona mi se zahvalila te mi ponudila da si, kao nagradu, izaberem računalo ili laptop, što sam ja kategorički odbio. Nakon toga je ponudila projektor kao znak pažnje za školu, s čime sam se složio jer znam da su projektori oduvijek bili deficitarni inventar. Colnar i Perković su me nakon toga verbalno napali i rekli mi da budem pametan i uzmem nešto za sebe, da mi se treba j..... za školu i da me boli k.... za nedostatak projektora', priča Novković Mihalić.

Bojao se slučaj prijaviti ravnatelju u strahu od moguće osvete. Ionako mučnu radnu atmosferu dodatno je narušio Dragutin Colnar koji je Novkoviću na školskom hodniku dobacio "budemo te tukli, ako budeš puno pričao“.

Nakon završetka polugodišta podnio je otkaz, ali ravnatelju nije rekao zašto. 'Sada kada sam ostao na cesti, s nula kuna prihoda, a ova dvojica mojim bivšim učenicima u školi u kojoj sam radio pričaju da sam otišao na liječenje u ludnicu, blateći me iz dana u dan, odlučio sam sve prijaviti nadležnim institucijama, te upoznati javnost', kaže Novković Mihalić.

Iako je prosvjetna inspektorica Vesna Štraus krajem siječnja zaprimila pisanu prijavu, do danas nije poduzela nadzorne radnje i to zato što je, navodno, nadzor zabranio sam viši prosvjetni inspektor Frano Mandić

'Razgovarao sam prekjučer s inspektoricom Štraus, koja je razočarana što mi ne može pomoći samo slijegala ramenima. Rekla je da su joj vezane ruke te mi pokazala pismenu uputu inspektora Mandića u kojoj samo kratko stoji: 'Po predstavci g. Novković-Mihalića ne ići u nadzor. Pozdrav!'', rekao je Predrag Novković Mihalić.