NEREDI U TAJLANDU

Nastavljeni sukobi prosvjednika i vojske

13.04.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Tajlandska je vojska u ponedjeljak pokušala spriječiti nastavak protuvladinih prosvjeda u Bangkoku ispaljujući metke u zrak kako bi rastjerala prosvjednike koji su na pripadnike snaga sigurnosti bacali molotovljeve koktele, prenose agencije

Sukobi, koji se nastavljaju i dva dana nakon što su prosvjednici prisilili vladu da otkaže održavanje azijskoga summita, potkopali su povjerenje u vladu i zadali još jedan udarac gospodarstvu zemlje, koje je prošle godine 'načeo' politički kaos i globalna financijska kriza.

Ravnatelj Medicinskog centra u Bangkoku Peeraphong Saicheau za Reuters je rekao da je u sukobima ozlijeđeno 77 osoba. Četvero ih ima rane od metaka - dvoje civila i dvojica vojnika.

Velik broj prosvjednika je uhićen, rekao je glasnogovornik vojske, pukovnik Sansern Kaewkamnerd. Okršaj je među prosvjednicima, tzv. 'crvenim košuljama' i vojnim snagama izbio nakon što su vojnici u oklopnim vozilima putem razglasa od prosvjednika zatražili ukidanje blokade kod Din Daenga, ključnog prometnog sjecišta u Bangkoku, koja traje već danima.

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva poručio je u nedjelju prosvjednicima da okončaju nasilne demonstracije ili će se suočiti s oštrim mjerama. Pedesetak prosvjednika upalo je ranije u nedjelju u zgradu ministarstva unutarnjih poslova kada je u njoj bio premijer. Tada su mu palicama razbili automobil pa je jedva uspio pobjeći.

Nešto prije toga incidenta vlada je proglasila izvanredno stanje u prijestolnici i okolnim područjima kako bi suzbila prosvjede. Procjenjuje se da prosvjednika u glavnom gradu ima oko 40 tisuća na raznim lokacijama.

Prosvjednici podupiru svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinawatru koji je svrgnut u državnom udaru 2006. i nalazi se u samonametnutom egzilu. Thaksinova odsutnost nije, međutim, zaliječila podjele između rojalista i poslovne elite, koji su ga optužili za korupciju i zloporabu vlasti, i siromašnih, koji su imali koristi od njegove populističke politike.

Prosvjednici su u subotu nasilnim neredima uspjeli prekinuti azijski susret na vrhu u Pattayji.