DILJEM BUGARSKE

Nastavljaju se prosvjedi protiv Roma

29.09.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Dva Roma napali su mladi Bugari u srijedu navečer u Blagoevgradu, na jugozapadu, u prilikama etničkih napetosti i prosvjeda protiv Roma diljem zemlje, priopćila je policija u četvrtak

Romi - otac i sin - ozlijeđeni su u napadu, ali se ne navodi težina njihovih ozljeda. Stanovnici romske četvrti u gradu žestoko su reagirali na izgred naoružavši se palicama, puškama i noževima s nakanom da se osvete, navodi policija, koja ih je zaustavila i spriječila da napuste geto.

Usto, tri Roma s molotovljevim koktelima - 19 boca punih benzina koje mogu izazvati požar s udaljenosti - uhićena su u srijedu u Varni.

Prosvjedi protiv Roma održali su se u srijedu, četvrtog dana zaredom, u devet gradova, među kojima i u Sofiji. Deset sudionika je uhićeno.

Policija je u srijedu objavila podatak da je u tim prosvjedima diljem zemlje sudjelovalo oko tisuću ljudi, ali njihov broj od utorka pada zbog brojnih uhićenja.

Ministar prosvjete Sergej Ignatov rekao je da mnoge romske obitelji ne šalju djecu u školu ovih dana iz straha od napada i zlostavljanja.

Policija je u noći na srijedu uhitila kontroverznog vođu Roma u Katunici prozvanog 'car Kiro' čija se obitelj drži odgovornom za smrt mladog Bugarina u petak u tome selu, na jugu Bugarske. Izgred je rasplamsao etničke sukobe koji potresaju zemlju.