istječe vrijeme

Nastavljaju se neizvjesni pregovori o Brexitu

16.10.2019 u 20:00

Bionic
Reading

Napori da se postigne dogovor o Brexitu u posljednji trenutak nastavili su se u srijedu navečer uoči ovotjednog summita EU-a

Istječe vrijeme do planiranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada.

"Pripremljene su osnove sporazuma. Teoretski bismo sutra mogli prihvatiti ovaj dogovor s Britanijom i izbjeći kaos i sve druge katastrofe povezane s nekontroliranim i kaotičnim izlaskom", rekao je u srijedu poslijepodne predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Jučer navečer sam se bio spreman kladiti da će se dogovor postići. Danas su se ponovno pojavile sumnje s britanske strane", rekao je Tusk za poljsku TVN24 i Polsat News.

Dodao je da će "sve biti jasno" oko 23 sata.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se sporazum dovršava te izrzaio nadu da će biti odobren na summitu u četvrtak.

"Želim vjerovati da se sporazum dovršava i da ćemo ga moći potvrditi suta", rekao je Macron na novinskoj konferenciji održanoj s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kancelarka Merkel je kazala a sada nešto više vjeruje da je sporazum moguć, na temelju onoga što je čula proteklih dana.

Pregovarači u Bruxellesu "još čekaju odgovor iz Londona", otkrio je europski izvor.

Briefing EU pregovarača za Brexit Michela Barniera o trenutnoj situaciji prvotno je bio zakazan za 14 sati, zatim u 17, pa u 19 sati, zbog zastoja u razgovorima.

Pregovori su usmjereni na mučno pitanje o irskom backstopu.

Europski izvori tvrde da je došlo do "zastoja" zbog razilaženja oko budućeg trgovinskog sporazuma s Britanijom i odbijanja sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da prihvati rješenja vezana uz carinska pitanja koja su pregovarači okvirno bili prihvatili.

Ako se propusti sutrašnji rok, razgovori bi se mogli nastaviti sljedeći tjedan te se može sazvati izvanredni summit kako bi premijer Boris Johnson imao vremena ispuniti obećanje i izvesti Britaniju iz Unije 31. listopada.

Europski čelnici su odlučni da, iako priželjkuju zaključivanje sporazuma, neće Britaniji dopustiti da Sjevernu Irsku koristi kao stražnja vrata na jedinstveno tržište.

Ako se sporazum ne postigne do subote, Johnson će se sučeliti s britanskim zakonom prema kojemu bi radije trebao po treći puta tražiti odgodu brexita, nego da riskira potencijalno "pogubni" izlazak bez sporazuma.