nakon pisma fakultetskog vijeća

Nastavlja se sukob na Filozofskom fakultetu: Oglasio se i obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Šimpraga

16.12.2020 u 23:32

Bionic
Reading

Obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Šimpraga kazao je u srijedu navečer kako današnju izjavu članova Fakultetskog vijeća (FV) doživljava kao dio kampanje kandidata za dekana i pritisak na rektora Damira Borasa da prihvati njihove programe.

Za priopćenje koje je danas dostavljeno medijima kao "izjava članova Fakultetskog vijeća" zagrebačkog Filozofskog fakulteta Šimpraga kaže da je to djelo jednog od kandidata za dekana, profesora Nevena Jovanovića, koje podupire također kandidatkinja za dekanicu profesorica Renata Geld.

"Kao o.d. dekana Filozofskog fakulteta do sada sam poštivao odluku Senata, statute Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu te zakone RH i tako ću postupati i ubuduće, što očito nekima na Fakultetu ne odgovara", istaknuo je Šimpraga.

Dodaje kako do sada nije „pristajao na pritiske, prijetnje i ucjene organizirane skupine koja ne bira sredstva da bi ostvarila svoje interese“ te da neće pristati na njih ni ubuduće.

Vjerujem da će većina članova Fakultetskog vijeća uskoro shvatiti 'tko je tko' na Filozofskom fakultetu i da neće više podupirati bojkot rada Fakultetskog vijeća, kojim se nanosi šteta njihovim kolegicama i kolegama koji čekaju napredovanja, zaposlenja, obrane doktorata i sl. i kojim se nanosi velika šteta ugledu Filozofskog fakulteta, kaže obnašatelj dužnosti dekana i prorektor Sveučilišta u Zagrebu.

"Oni koji se trenutno bore za pozicije na Filozofskom fakultetu od trenutka mog dolaska na fakultet svjesno obmanjuju zaposlenike fakulteta i javnost te krše odluke dekana koje su sve do sada bile u skladu sa Statutom Filozofskog fakulteta i zakonima RH", zaključuje Šimpraga u izjavi za Hinu.

Podsjetimo, članovi Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u povodu prekinute sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta dostavili su u srijedu medijima izjavu u kojoj ističu kako očekuju da obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Šimpraga počne provoditi ranije donesene odluke.

U srijedu, 16. prosinca trebala se održati 3. redovita sjednica vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali su članovi Fakultetskog vijeća zbog neprovođenja prethodnih odluka vijeća u velikoj većini odbili pristupiti glasanju o prijedlogu dnevnog reda za tu sjednicu, stoji u priopćenju članova Vijeća.

Od 86 prisutnih glasanju je pristupilo 32, zbog čega dnevni red nije prihvaćen te je obnašatelj dužnosti dekana prorektor Miljenko Šimpraga prekinuo sjednicu. Kada je priopćio rezultate glasanja o dnevnom redu, obnašatelj dužnosti dekana nije dopustio daljnju raspravu i nije pokušao u razgovoru s Vijećem naći rješenje, dodaje se.

Prema Statutu Fakulteta Fakultetsko je vijeće uz dekana tijelo upravljanja fakultetom. Vijeće je moralo pokazati da na ovaj način Filozofski fakultet ne može funkcionirati i nije moglo pristati na opetovano neispunjavanje dužnosti dekana, dakle, kršenje Statuta Fakulteta, stoji u izjavi.

Obnašatelj dužnosti dekana sustavno ne provodi odluke o raspisivanju natječaja za radno mjesto poslijedoktoranda na Odsjeku za psihologiju i nije organizirao rad na reformi studija, suprotno odlukama Fakultetskog vijeća, kaže se u izjavi.

Potpisnici izjave ističu da je privremena uprava napravila ranije niz štetnih postupaka jer obnašatelj dužnosti dekana nije raspisao jesenski upisni rok, loše je organizirao upise na više godine, nije na vrijeme konstituirao Fakultetsko vijeće, na dva je mjeseca obustavio rad fakulteta nesazivanjem sjednice vijeća te je dozvolio da istekne ugovor o radu izvrsnoj mladoj znanstvenici.

I u posljednje vrijeme, tvrde, obnašatelj dužnosti dekana Šimpraga sustavno sprječava ili poništava donošenje već priređenih temeljnih propisa Fakulteta kao novi statut i Pravilnik o radu, ograničava slobodu mišljenja i izražavanja, te onemogućava ravnopravan i transparentan pristup resursima fakulteta.

Članovi Fakultetskog vijeća posebno su uznemireni, kako navode, okolnošću da je ovog mjeseca obnašatelj dužnosti dekana kolegama Željki Kamenov i Robertu Faberu izrekao opomenu zbog povrede radne dužnosti jer su slali poruke na više službenih mail adresa zaposlenika Fakulteta i u javnosti iznijeli svoje mišljenje o stanju na Fakultetu.

"Ovakvo dijeljenje opomena (na koje nema priziva), zajedno s činjenicom da je obnašatelj dužnosti dekana prije isteka mandata smijenio Povjerenstvo za provođenje postupka utvrđivanja povrede radne dužnosti i imenovao novo, jasno pokazuje da se zaposlenike Filozofskog fakulteta ušutkuje", kaže se u izjavi.