stradala u požaru

Nastavlja se obnova crkve Notre Dame

27.04.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Građevinski radnici u ponedjeljak su se vratili u izgorjelu parišku katedralu Notre Dame i nastavili njezinu obnovu koja je stala na mjesec i pol dana zbog pandemije koronavirusa

Požar je tu 850 godina staru građevinu na obali rijeke Seine zahvatio 15. travnja prošle godine. Vatra je uništila toranj i krov, a službenici tvrde kako bi se cijela crkva urušila da je požar trajao još pola sata.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je obnovu katedrale u pet godina, no radovi zasad teku polako. Usporile su ih toksične tvari koje su zbog vatre prekrile crkvu, zimske oluje te pandemija koronavirusa.

Monsinjor Patrick Chauvet, rektor katedrale, rekao je kako se u ponedjeljak radi na tome da se gradilište prilagodi mjerama socijalnog distanciranja kako bi se obnova mogla nastaviti. Tuševi za radnike će se izmijeniti, a sobe za presvlačenje adaptirati kako bi se smanjio rizik od zaraze.

'Istina je da smo izgubili mjesec i pol', rekao je Chauvet za Reutersovu televiziju, no dodao kako će projekt ipak biti dovršen u pet godina koliko je odredio Macron. 'To ne znači da će restauracija u potpunosti biti dovršena, nego da ćemo moći ponovno ući u katedralu', naglasio je.