ODLUČNI MONTI

Nastavlja se gradnja tunela ispod Alpa

10.04.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Radovi će početi s talijanske strane Alpa, a prvo će biti sagrađen prilazni tunel koji će omogućiti geolozima da testiraju tlo

Vlada Marija Montija odlučno je krenula u ekonomsku reformu Italije što pokazuje i činjenica da će nakon gotovo 20 godina nastaviti s projektom ogromnih razmjera i početi graditi tunel ispod Alpa. Ovog tjedna talijanska vlada izvlastit će vlasnike zemljišta nedaleko od alpskog sela Chiomonte u okolici Torina te tim odlučujućim potezom omogućiti nastavak radova na gradnji 54 kilometra dugog tunela za prugu dugu 255 kilometara kojom će prometovati superbrzi vlakovi koji će spajati Torino i Lione.

Radovi će početi s talijanske strane Alpa, donosi Guardian, a prvo će biti sagrađen prilazni tunel koji će omogućiti geolozima da testiraju tlo i odluče kako i kojim tempom će se nastaviti gradnja. Vlada je tunel proglasila nacionalnim strateškim interesom i podredila ga zakonima koji se odnose na vojne objekte.

Najveći problem talijanske vlade predstavlja zemljište koje su nakon prošlogodišnjeg nasilnog prosvjeda kupili prosvjednici čiji je istaknuti radikalni predstavnik komentirao kako će se potruditi da u trenutku izvlaštenja bude na svome zemljištu.

Prvi prosvjedi zbog gradnje tunela, koji će se koristiti za prometovanje superbrzih vlakova (TAV), dogodili su se 1995., a nastavili su se sve do danas. U veljači jedan od prosvjednika gotovo je poginuo kada je pao s električnog stupa na koji se popeo.

Montijeva vlada uvjerena je da će gradnja tunela pomoći ekonomskom rastu Italije.

Tunel ispod Alpa