TRGOVINSKI RAT

Nastavlja se blokada srpske robe na Kosovu

Bionic
Reading

Kamioni s robom iz Srbije već drugi dan ne mogu (legalno) preći na teritorij Kosova nakon što je vlada u Prištini odlučila 'blokirati' uvoz srpske robe. Priština tako želi uzvratiti Srbiji istom mjerom, s obzirom na to da srpske vlasti ne priznaju carinske pečate Kosova, zbog čega je Srbija praktično zatvorena za robu s Kosova

'Sukobljene strane' su, inače, potpisnice sporazuma o slobodnoj trgovini u regiji CEFTA. Beograd, međutim, inzistira da je sporazum potpisao UNMIK u ime Kosova, a ne neovisna država koju ne priznaje i na čijim, pak, carinskim pečatima Priština inzistira.

Kako su ranije objašnjavali srpski dužnosnici, na pečatu bi trebalo pisati 'UNMIK Kosovo' ili 'UNMIK 1244', ali ne 'Republika Kosovo'.

Srbija bi, dakle, kako tvrde u Beogradu, rado primila robu s Kosova, ali 'pod' carinskim pečatom UNMIK-a. Priština se, s druge strane, ne želi odreći neovisnosti ni na kojoj razini, makar to značilo i zatvorenu granicu za prolaz robe u Srbiju.

Vlasti u Beogradu osuđuju ovaj potez kosovske vlade, ali i ne žele same reagirati, već očekuju koordiniranu akciju s ostalim članicama CEFTA-e, kao i mišljenje Bruxellesa.

Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je mjere Prištine kao neprijateljsku gestu i provokaciju i naglasio da Beograd ipak neće ići s protumjerama.

Kosovo se, inače, ne suočava prvi put s problemom izvoza svoje robe. Velike probleme, koji su također prijetili eskalacijom, postojali i s izvozom kosovske robe u Albaniju.

Beograd i Priština ovih mjeseci intenzivirali su dijalog, tijekom kojeg su već dogovorene pojedine mjere koje vode normalizaciji odnosa, poput slobode kretanja i rješavanja pitanja matičnih knjiga. Pitanje prometa robe trebalo je biti temom sljedećih rundi pregovora.

Vlasti u Beogradu pokušavaju minimalizirati negativne efekte kosovske blokade na srpsko gospodarstvo, ali tamošnji ekonomisti upozoravaju da bi se, ako se održi zabrana uvoza, šteta mogla mjeriti milijunima eura i tisućama ugroženih radnih mjesta.

Na Kosovu se prodaje veliki broj srpskih brendova. Kosovski dućani puni su prehrane iz Srbije, a tamošnji graditelji u dobroj mjeri koriste u Srbiji proizveden građevinski materijal. Tijekom ove godine, prema službenoj statistici, iz Srbije je na Kosovo otišlo robe vrijedne nešto više od 200 milijuna eura, a lani je Srbija ostvarila trgovinski suficit s Kosovom od gotovo 390 milijuna eura.

Iz Srbije se najviše izvozila struja, sjemenska roba, šećer, građevinski materijal, prehrambeni proizvodi, dizel goriva, sirova nafta, papir...

Kosovski eksperti već su objavili da su tvrtke iz drugih zemalja regije nagovijestile da bi lako mogle zamijeniti srpsku robu. No mnogi su jučer bili uvjerenja da to ne bi bilo tako lako. Stanovnici Kosova navikli su na robu iz Srbije, pa je žele kupovati, a usto, srpska je roba jeftinija od proizvoda iz drugih država, što je dodatno čini atraktivnom za siromašne kosovske stanovnike.

Vlada u Prištini također je, primjenjujući iste mjere, uvela carinu od 10 posto na robu koja iz Bosne i Hercegovine dolazi u Republiku Kosovo.