NEWSWEEK PROTIV OBAME

Naslovnica koja je Ameriku digla na noge

20.08.2012 u 13:21

Bionic
Reading

Tina Brown, novopečena urednica Newsweeka još jednom ima kontroverznu naslovnicu časopisa. Naime, u nedjelju navečer kolumnist Niall Ferguson objavio je članak pod nazivom 'Barack, odlazi: Zašto trebamo novog predsjednika'. Za one koji ne znaju Fergusona, on je harvardski povjesničar obučen na Oxofrdu koji je nekada bio rangiran među najutjecajnijim ljudima na svijetu, prema pisanju časopisa Time. No ekonomist Paul Krugman smatra kako je Fergusonova priča puna pogrešaka i krive interpretacije

Krugman se uhvatio Fergusonove tvrdnje da će provizije za Obaminu zdravstvenu reformu koštati 1,2 milijuna dolara u idućih deset godina, prema Kongresovom uredu za proračun (CBO) i Zajedničkom odboru o oporezivanju. Evo što je Krugman napisao kao reakciju na sporni članak:

'Čitatelji će bez sumnje ovo protumačiti kao povećanje deficita. No svatko tko zapravo zna iščitati izvještaj utvrdit će da će se deficit smanjiti, a ne povećati - jer su osiguravajuće subvencije u potpunosti isplaćene.


Sada, ljudi vole tvrditi da je CBO bio u krivu. Ali to nije argument kakav daje Ferguson - on namjerno dovodi čitatelje u zabludu, prenoseći dojam da je CBO zapravo odbio Obamin zahtjev da reforma zdravstva bude neutralna po pitanju deficita, kada je u stvari ono suprotno istinito.

Ne govorimo o ideologiji ili čak ekonomskoj analizi ovdje – samo o običnoj pogrešnoj interpretaciji činjenica, koja služi za dezinformaciju čitatelja. The Times bi zahtijevao korekciju da mu se tako nešto dogodi. Hoće li i Newsweek?'


209034,208384,207027,205409