MANJINA UPRAVLJA VEĆINOM

Nasilno slomljen prosvjed u Bahreinu

16.03.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Snage sigurnosti Bahreina nasilno su u srijedu ujutro uklonili prosvjednike koji su se već tjednima utaborili na glavnom trgu u Manami zahtijevajući reforme, čime su prekinule narodni prosvjed u tom malenom kraljevstvu u Zaljevu

U sukobima snaga sigunosti i prosvjednika poginula su najmanje dva policajca, a stotine su osoba ozlijeđene, doznaje se iz bolničkih izvora. Policajce su pregazili automobili prosvjednika koji su velikom brzinom projurili preko policijskog kordona.

Nekoliko stotina pripadnika interventnih snaga policije i vojnika iz zemalja Zaljeva stiglo je u srijedu ujutro na glavni trg u tenkovima i oklopnim vozilima, gdje su preuzeli nadzor nakon što su nasilno rastjerali prosvjednike i bacili suzavac na njih. Policijske snage raspoređuju se po cijelom središtu grada 'čisteći' ulice od prosvjednika.

Do napada na prosvjednike, većinom šiite, došlo je nakon što su u Bahrein stigle snage iz susjednih zemalja u Zaljevu kako bi pomogle sunitskoj dinastiji Al Kalifa da obuzda prosvjede. Prosvjednici koji su zauzeli glavni trg u Manami okupljaju se od 19. veljače zahtijevajući političke reforme, a neki čak i odlazak sunitske dinastije koja upravlja zemljom čije je autohtono stanovništvo većinom šijitsko.

U sukobima s prosvjednicima, policajci su pucali i iz lovačkih pušaka. Nekoliko šatora u kojima su prosvjednici proveli noć zapaljeno je i gusti dim se nadvijao iznad tog područja. Dok su helikopteri nadlijetali područje, policija je zauzela položaj na trgu uklanjajući preostale šatore, a prosvjednici su bježali sporednim ulicama.

Šijitski dostojanstvenici pozvali su tijekom noći međunarodnu zajednicu i muslimanski svijet da intervenira kako bi se izbjegao 'pokolj' u zemlji gdje je kralj proglasio izvanredno stanje u utorak, dan nakon što su stigle postrojbe iz Zaljeva.

Bahreinske snage sigurnosti počele su u srijedu ujutro zauzimati položaje u financijskom okrugu Maname i otvarati izlaze koje su prosvjednici blokirali, rekli su svjedoci.