KAOS U ENGLESKOJ

Nasilnici u Londonu opljačkali ozlijeđenog dečka

09.08.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Britanska policija potpuno je podbacila noću s ponedjeljka na utorak, kada su se ulični neredi proširili gotovo svim londonskim četvrtima. Istovremeno neredi su se proširili na gradove Nottingham, Bristol te Liverpool, iz kojega stižu izvješća o pljačkama i nasilju nakon njegova izbijanja diljem Londona i u središnjem Birminghamu

Od subote, kada su izbili neredi, uhićeno je oko 400 ljudi, a 69 osoba optuženo je za različita nedjela. Iz drugih krajeva zemlje u London je stiglo oko 1700 policajaca, javlja BBC.

Neredi su prvo izbili u Londonu u subotu noću, a potom je uslijedilo mjestimično nasilje u nedjelju, koje se raspirilo i proširilo u noći s ponedjeljka na utorak, kada su skupine mladih s kapuljačama na glavama pljačkale prodavaonice i podmetale požare diljem Londona i središnjeg Birminghama.

Dok su stotine vandala pljačkale trgovine te palile zgrade i vozila, londonska policija činila se nemoćnom da ih zaustavi u tom divljačkom pohodu. Ilustrativna je snimka pljačke ozlijeđenog tinejdžera (pogledajte video u nastavku teksta), koja se pojavila na YouTubeu.

Opustošene su desetine novih gradskih područja, a napadnute su i bogatije londonske četvrti poput Ealinga, East Dulwicha, Fulhama i Notting Hilla.

U Croydonu je žena snimljena dok je skakala iz zapaljene zgrade, a u blizini je ustrijeljen muškarac koji je ipak preživio napad. Naredbu za evakuaciju dobili su stanovnici Clapham Junctiona, piše britanski Telegraph.

Policija nije bila prisutna u mnogim dijelovima grada koji su se našli pod napadom razularene gomile. No čak i tamo gdje su se našle policijske snage vandali su bili u daleko većem broju i neometano su pljačkali.

Zapovjednica Christine Jones iz Scotland Yarda priznala je da za takvu situaciju nema opravdanja.

'Običnim ljudima život se preokrenuo naglavce zbog ovog nepromišljenog razbojništva.'

Nove razine organiziranosti otkrivene su nakon što su zaplijenjeni pamfleti pomoću kojih se razbojnicima savjetuje da nakon pohoda spale odjeću u kojoj su snimljeni uličnim kamerama.

Odgođene nogometne utakmice

U Londonu je odgođeno održavanje utakmice Liga kupa između West Ham Uniteda i Aldershota. 'Policija je zatražila od West Ham Uniteda da odgodi utakmicu protiv Aldershot Towna', navodi se u priopćenju kluba.

Druge utakmice koje su se trebale igrati u utorak u Londonu, one između Charlton Athletica i Readinga te Crystal Palacea i Crawley Toena, također bi mogle biti odgođene.

'Klub je obaviješten da će svi veći javni događaji u Londonu biti odgođeni ili otkazani jer je potrebno da se policija usmjeri na nemire', kaže se još u priopćenju upućenom West Hamu.

Nasilje, koje je počelo u Tottenhamu na sjeveru Londona, proširilo se na jugoistok do Brixtona, Streathama, Walthamstowa, Edmontona, Enfielda, Oxford Circusa i Islingtona.

Prošle noći su pljačka i palež zahvatili i Hackney, Clapton, East Ham, Lewisham, Harlesden, Elephant & Castle te Woolwich.

Stanovnici optužuju policiju da ih je napustila. 'Kada policija ništa ne radi, ovo sliči na ratnu zonu. Bilo je previše nasilnika i premalo policije', rekao je Matthew Yeoland (43), nastavnik iz Peckhama, čija je nekretnina planula.

Iz Clapham Junctiona stižu zapanjujuće snimke stotina maskiranih razbojnika koji trče ulicama i provaljuju u trgovine poput Debenhamsa te kradu vrijedne artikle.

Cameron prekinuo ljetovanje

Britanski premijer David Cameron prekinut će svoj godišnji odmor u Italiji i vratiti se u London te će se baviti smirivanjem sve jačih nereda u britanskom glavnom gradu, priopćio je u ponedjeljak njegov ured.

Cameron, kojega su mediji kritizirali zbog odsutnosti, vraća se iz Italije tijekom noći. Predsjedat će danas sastankom kriznog odbora uspostavljenome zbog nemira.