DOBITNIK NAGRADE 'LUKA RITZ':

'Nasilnici su kod nas prave face'

11.06.2010 u 13:29

Bionic
Reading

'U našem društvu su prave face oni koji čine nasilje. Mi nasilje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo svesti na najmanju moguću razinu', rekao je danas Moreno Mušković, maturant iz Rijeke, jedan od dobitnika nagrade 'Luka Ritz' za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Osim njega, nagradu je dobila u učenica osmog razreda OŠ Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca Monika Jukić. Tih dvoje učenika predstavlja sve mlade ljude koji vjeruju da se nasiljem ne može ništa riješiti, kao što je to smatrao nasmrt pretučen maturant Luka Ritz. U spomen na njega nagrada se dodjeljuje već drugu godinu.


Dvoje nagrađenih učenika organiziralo je niz humanitarnih akcija. Monika je organizirala humanitarne akcije, koncerte i izložbe, pomaže kolegama s poteškoćama u učenju te je čak nekoliko puta riješila konkretne primjere nasilja u svojoj školi razgovarajući i s nasilnikom i sa žrtvom. Moreno pak volontira u udruzi za djecu s poteškoćama u razvoju i invalidima, pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći socijalno ugroženom kolegi te je član Crvenog križa i udruge davatelja krvi.

Prema riječima majke Luke Ritza Suzane Ritz, ova nagrada izdvaja pojedince koji su uza sve što rade skromni i neprimjetni. To je potvrdila i Monika, koja ne vidi ništa neobičnog u onome što radi.

'To što radim, to sam ja, to je moj način života. Tako sam odgojena i u mojoj je obitelji to normalno', rekla je na današnjoj dodjeli nagrada u Zagrebu Monika i dodala kako na 'svijetu za svakoga ima mjesta', parafrazirajući riječi Luke Ritza 'svi imamo pravo živjeti'.

Priznanje i nagradu od tisuću kuna mjesečno kroz godinu dana Moniki i Morenu je predala potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešić. 'U ovo doba gospodarske krize pokazali ste da je iznad očuvanja radnog mjesta očuvanje ljudskog života', rekla je Adlešić i poručila kako je 'nasilje out, a tolerancija in'.

Monika Jukić s Suzanom i Renom Ritzom


Istaknula je da je svakodnevno jedno od petero djece izvrgnuto nekom obliku nasilja, iako statistike pokazuju da je stopa nasilja u laganom padu. Roditeljima Luke Ritza, Suzani i Renu, čestitala je što su svoju bol uspjeli pretvoriti u snagu.

Ministar obrazovanja znanosti i športa Radovan Fuchs pojasnio je kako je globalizacija jednim djelom kriva za nasilje među djecom. 'Živimo u turbulentnom vremenu. Globalizacija osim pozitivnih strana ima i negativnih. Djeca su danas izložena svim mogućim negativnim stvarima te im se u šumi informacija teško usmjeriti prema društvu koje je civilizirano, koje cijeni i tolerira drugačije', rekao je ministar.

Rekao je da je školski sustav odgovoran za obrazovanje mladih, no da je njihov odgoj i u rukama prosvjetnih radnika, roditelja i društva u cjelini.

'Monika i Moreno pokazuju kako ima divnih mladih ljudi', zaključio je Fuchs.