PENTAGON PRIZNAJE

Nasilje u Afganistanu povećano za 300 posto

25.11.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Pentagon je priznao da nasilje u Afganistanu ne jenjava, već se povećava. Američke snage konstatiraju da je nasilje došlo do povijesnog maksimuma i da su talibanski napadi sve precizniji, odnosno sofisticiraniji i sve jači

U klasičnom izvješću Kongresu, američko ministarstvo obrane otkriva da je nasilje svih vrsta i oblika povećano od travnja do konca rujna, osim u slučaju upotrebe kućnih bombi na ulicama. U usporedbi s istim razdobljem 2007, napadi su povećani za oko 300 posto.

Pentagon također priznaje da se djelovanje talibana zemljopisno proširilo te da se to događa i zbog sporog napredovanja sigurnosnog sustava Afganistanaca.

Izvješće pokazuje da Iran nastavlja s opskrbom oružjem, ali i vojnom obukom talibana, te da su utočišta na afganistansko-pakistanskoj granici dobro opremljena unatoč poboljšanju suradnje Islamabada i Washingtona.

Pentagon tvrdi da, unatoč tomu što se afganistanska vlast trudi voditi borbu protiv korupcije, postoje mnogi dokazi o tome da se ne želi stati na kraj službenicima koji prodaju informacije i druge usluge talibanima.