NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA

Nasilje na biralištima i kupovina glasova

17.05.2009 u 20:49

Bionic
Reading

Nevladina udruga GONG ocijenila je temeljem dojave svojih promatrača i građana da je današnje lokalne izbore obilježio veliki broj kršenja izborne šutnje i to od strane većeg broja stranaka i nezavisnih kandidata

Osim promidžbenih materijala u okolici biračkih mjesta, dijeljenja promidžbenih materijala i slanja sms-ova, velik broj poziva GONG-u odnosio se na agitiranje unutar, ispred i u blizini biračkih mjesta, mahom od strane aktivista HDZ-a te postojećih (grado)načelnika što je na nekim mjestima stvorilo napetiju atmosferu i moglo je utjecati na rezultate izbora, stoji u GONG-ovom priopćenju o tijeku izbora do zatvaranja birališta.

Prisustvo neovlaštenih osoba ispred ili na biračkim mjestima doprinijelo je atmosferi samovolje i straha, a samim time dovelo u pitanje i neovisnost biračkih odbora.
Brojnost dojava oko listića koji nisu bili promiješani na propisan način, ni okrenuti licem prema dolje, slučaj zabrane promatračima da sa članovima biračkog odbora idu u posjet bolesnim i nemoćnim biračima, kao i slučajevi šikaniranja promatrača GONG-a, pokazuju da je dio biračkih odbora na biračka mjesta došao needuciran ili sa zadatkom koji nije provođenje izbora sukladno propisima, smatraju u GONG-u.

GONG je ranije izvjestio kako je u Vrsima promatračicu GONG-a stric načelnice općine izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta.

Slučajevi nasilja, ali i dojave o kupovini glasačkih listića pokazuju da postoje ozbiljne sumnje kako postoje sredine u kojima se na protuzakonit način pokušava osvojiti vlast.

GONG svoje izvješće o tijeku izbornog dana temelji na dojavama 700 svojih promatrača, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova koji su do 18 sati posjetili 416 biračkih mjesta.

GONG je priopćio i kako je jučer i danas zaprimio veći broj prijava građana i promatrača o kršenjima izborne šutnje.