VELEPOSLANIK GALIĆ PRIZNAO

'Naši suci nisu uvijek politički neutralni'

06.11.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Bivši glavni ravnatelj HRT-a, a danas hrvatski veleposlanik u Parizu, Mirko Galić, dao je opširan intervju EurActivu, u kojem je utvrdio da bi Hrvatska u Europsku uniju mogla ući 2012. godine.

Zanimljivo je da je hrvatski veleposlanik u Francuskoj iznio manje optimističnu procjenu ulaska Hrvatske u EU od francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, koji je prije nekoliko dana u razgovoru za HTV izjavio kako očekuje da će Hrvatska u Uniju ući 2011.

'Velik povratak Hrvatske u Europu je vrlo blizu', ustvrdio je Galić, dodavši kako 'još malo vremena treba ostaviti parlamentima zemalja članica da ratificiraju hrvatsko pristupanje Uniji'.

Ipak, jedna od glavnih prepreka ulasku Hrvatske u EU ostala je reforma pravosuđa, piše EurActiv, a s tim se slaže i sam Galić koji je, za jednog veleposlanika, neuobičajeno oštro kritizirao hrvatske sudove.

'Sve bivše komunističke zemlje imaju taj isti problem. Naprimjer, suci u Hrvatskoj nisu uvijek politički neutralni. Pravosuđe mora biti neovisno, a suci moraju biti kompetentni', ustvrdio je Galić.