HRVATSKI APSURDI

Naši EU zastupnici mogu asistente zaposliti samo kao dadilje?!

Bionic
Reading

Dvanaestero hrvatskih europarlamentaraca koji su prvog srpnja ove godine sjeli u klupe Europskog parlamenta imaju pravo angažirati asistente koji će im pomagati u obavljanju novog posla. No prema hrvatskim zakonima kao fizička osoba možete zaposliti samo kućnu pomoćnicu i dadilju

Slobodna Dalmacija piše da svaki europarlamentarac, pa tako i dvanaestero hrvatskih, uz redovnu plaću iz budžeta Europskog parlamenta mjesečno dobiva 21.000 eura (oko 150.000 kuna) namijenjenih troškovima asistenata u Bruxellesu i Strasbourgu i njihovim matičnim državama.

SDP-ovac Tonino Picula već je angažirao dvoje asistenata, kao i Biljana Borzan i Davor Stier.

Nikola Vuljanić, međutim, upozorava na problem s kojim se susreću naši europarlamentarci pri zapošljavanju asistenata u Hrvatskoj. Prema propisima EU-a, asistent je zaposlen kod fizičke osobe − člana Europskog parlamenta.

Prema hrvatskim propisima, međutim, kao fizička osoba možete zaposliti samo kućnu pomoćnicu i dadilju. 'Ako ne želim da moj asistent ili asistentica imaju status kućne pomoćnice ili dadilje, moram osnovati tvrtku pa ih onda zaposliti', kaže Vuljanić te dodaje: 'Obratio sam se zbog tog problema ministru rada Mirandu Mrsiću i zamolio ga da nekom uredbom ili odlukom omoguće da naše asistente angažiramo na ugovor o radu na određeno vrijeme na isti način kao i drugi europarlamentarci. Ako svaki od nas 12 europarlamentaraca u Hrvatskoj zaposlimo po tri asistenta, više od trideset ljudi može dobiti posao na određeno vrijeme, vrlo pristojne plaće i steći dragocjeno radno iskustvo. Bilo bi šteta da novac koji nam je za tu svrhu osiguran ne iskoristimo, nego da ga nepotrošenog vraćamo u bruxellesku blagajnu', kaže Vuljanić.