VARAŽDINSKI HSLS

'Naše isključenje iracionalna je odluka'

10.02.2011 u 15:02

Bionic
Reading

'Ima li gdje toga da se iz stranke izbacuje sedam od deset članova koji su ujedno vijećnici? Koji bi odgovoran predsjednik stranke išao iz pozicije u opoziciju', pita Nino Lučić, potpredsjednik varaždinskog HSLS-a koje se našao među sedmero vijećnika varaždinskog Gradskog vijeća koji su isključeni iz stanke

Takva odluka, koju je prije tjedan dana donijela Statutarna komisija HSLS-a Varaždinske županije, za Lučića nije samo sporna iz političkih i pragmatičnih razloga, nego i zbog procedure.


'Ova iracionalna odluka, koja je konsternirala članstvo, donijeta je mimo svih pravila. O isključivanju trebao je odlučiti Izvršni odbor gradske organizacije, a on o tome nije imao pojma, kao ni ja, iako sam potpredsjednik gradske organizacije. Štoviše, o našem isključenju prije smo čitali u medijima nego vidjeli odluku koju je donijelo tijelo kojemu je istekao mandat. Stoga ide žalba, a budući da je rok 15 dana, svi smo još uvijek članovi HSLS', tumači Lučić. Posebno smatra spornim obrazloženje odluke.

'Obrazloženje o isključenju ima pet rečenica. Pozivaju se na nekakvu odluku Izvršnog odbora na kojem je bio zaključak da ćemo glasamo po svojoj savjesti. A kako biti a priori protiv nečega kad je riječ o dobrom projektu, kao što je uvjetni prijenos zgrade Tehnološkom parku? No čak je isključen i vijećnik Kozina koji je bio protiv te odluke. Zašto je izbačen? Možda zato jer nekome smeta u stranci. A što se tiče POS-a, tu smo odluku podržali iz jednostavnog razloga. Naime, već je bila na prethodnoj sjednici kada smo je podržali, pa kako da objasnimo da smo svega mjesec dana kasnije protiv iste odluke', upozorava Lučić.

U vezi zadnjeg varaždinskog Gradskog vijeća, Lučić upozorava i da su trojica preostalih vijećnika HSLS-a napustila sjednicu zbog posebnog razloga.

'Za to nije bila odluka Izvršnog odbora, niti su to učinili zbog poslovnih obveza. Zapravo su otrčali u Zagreb kod Kosor kako bi nas se izbacilo van uz z njegov blagoslov. Zašto? Ovo što se događa za mene nije potpuna novost. Dobrim dijelom je već viđen scenarij prošle godine, barem za nas četvero vijećnika koji smo iz SDP-a prešli u HSLS. Naime, s SDP-om smo postigli u Varaždinu nešto što dugo nije bilo niti će biti. Kao takvi, smetali smo HNS-u jer smo prijetili da ga zasjenimo, pa smo maknuti. Postoji dogovor Milanović - Čačić po kojoj bi Varaždin trebao biti HNS-ovo područje. Zato smo i napustili SDP jer nismo htjeli biti poltron HNS-a ni bilo koga', tvrdi Lučić.

Na tvrdnje da su isključeni iz HSLS-a, osobito bivši članovi SDP-a, zapravo gradonačelnikovi ljudi, Lučić odmahuje rukom. 'Da je tako, ostali bismo izvan stranaka i podržavali ga bespogovorno. No otišli smo lani iz SDP-a u HSLS- tek nakon razgovora s Kosor koji nam je obećao slobodu mišljenja i djelovanja u interesu grada. Svojim dolaskom ojačali smo HSLS koji je postao najjača stranka. No to je opet zasmetalo pa smo morali biti eutanazirani. Zasmetali smo HNS-u, stranci koja može prosperirati samo u kaosu. Pod blagoslovom HNS-a otišli samo iz SDP-a. Sada nas se HNS preko insajdera Ernoića pokušava riješiti, a zapravo time šteti stranci. Nije tajna da se Ernoićem, predsjednik varaždinskog HSLS-a, prije sastajao s predsjednikom varaždinskog HNS-a i SDP-a. Nije to samo lokalna razina, to je i s viših razina. Nema većeg političkog predatora od HNS-a koji se pokušava se predstaviti kao jaka stranka bez problema', veli Lučić koji tvrdi da promjenama stranke samo traži prostor za normalan rad.