LANSIRAN KEPLER

NASA u potrazi za planetima sličnim Zemlji

07.03.2009 u 09:53

Bionic
Reading

NASA je kasno u petak lansirala u Zemljinu orbitu teleskop Kepler koji će pokušati tražiti planete slične Zemlji na kojima je moguć život i koje se nalaze u orbiti oko zvijezda

Misija Kepler, koja je nazvana prema njemačkom astronomu iz XVII. stoljeća Johannesu Kepleru, usmjerena je na oko 100.000 zvijezda u galaksiji Mliječni put za koju znanstvenici vjeruju da bi mogla imati planete koje kruže u zoni pogodnoj za život.

Teleskop će tražiti pokretne sijene na zvijezdama koje bi ukazivale na kretanje planeta i pomogle u mjerenju dužine orbita.
'Ukoliko kruži vrlo brzo to znači da je planet jako vruć', kazao je William Borucki, čelni istraživač za Kepler projekt iz NASA-e. 'Ako planet pak ima dug orbitalni period znači da je hladan i vjerojatno zamrznut zauvijek'.

Misija će eliminirati oba ekstrema, budući da znanstvenici traže planete koji 'nisu ni prevrući, ni prehladni, već baš kako treba', kazao je Borucki.

Planirano je da misija vrijedna 591 milijun dolara traje tri i pol godine, no Kepler kamera podešena je da traje šest godina u slučaju produljenja misije, kazali su znanstvenici NASA-e.