SPEKTAKULARNA FOTOGRAFIJA

NASA snimila golemu 'svemirsku meduzu'

18.06.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Nekome će izgledati kao krvavo crvena meduza u šumi morskih trava, drugima kao veliko oko, a nekima pak kao usnice stisnute u poljubac. No nebesko tijelo koje je snimio NASA-in teleskop WISE zapravo je kugla tvari koju je ogromna zvijezda izbacila iz svoje unutrašnjosti u okolni prostor

Bijela zvijezda koja se vidi u sredini crvenog prstena jedna je od najvećih u našoj galaksiji. Takvi objekti obično se nazivaju Wolf-Rayetovim zvijezdama po astronomima koji su otkrili prvih nekoliko primjeraka. Naše je

Sunce u usporedbi s njima pravi patuljak. Naime, V385 Carinae ima 35 puta veću masu od Sunca, a promjer joj je 18 puta veći. Također je i toplija i isijava oko milijun puta više svjetlosti.

Ovakvi vatreni objekti brzo izgaraju i traju tek nekoliko milijuna godina. Kako stare, izbacuju sve više težih atoma poput kisika neophodnog za život kakav poznajemo. Materijal stvara oblake nalik na ovaj koji svijetli na WISE-ovoj snimci. Astronomi pretpostavljaju da je crveni prsten sastavljen od atoma kisika iz kojih je ultraljubičasto zračenje zvijezde izbacilo dio elektrona. Kada se elektroni izmiješaju s atomima kisika nastaje svjetlost u procesu sličnom onome koji se odvija u fluorescentnoj svjetiljci.

Zvijezda V385 Carinae nalazi se u zviježđu Kobilice oko 16.000 svjetlosnih godina od Zemlje

Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) lansiran je 14. prosinca 2009. u orbitu oko Zemlje. Opremljen je 40-centimetarskim infracrvenim teleskopom 1.000 puta osjetljivijim od IRAS-a te čak 500.000 puta od COBE-a tako da svakodnevno otkriva desetke dosad nepoznatih asteroida, udaljenih zvijezda i infracrvenih galaksija.