NEKADAŠNJI TEHNOLOŠKI KRIK

NASA-in 'zbogom' čudesnom raketoplanu

05.07.2011 u 22:28

Bionic
Reading

Kada su SAD prije nekoliko desetljeća pokrenule program izgradnje raketoplana, zamislile su da to bude radna letjelica koja će putovanje svemirom pretvoriti u rutinu i poraziti Sovjete u hladnoratovskoj borbi za prevlast u svemiru

Svemirski brod koji je tada nastao sastojao se od 2,5 milijuna dijelova i bio je devet puta brži od puščanog taneta dok je letio u nebo. Bila je to prva letjelica koja je u svemir mogla poletjeti više puta i spustiti se na Zemlju poput zrakoplova.


'Bio je u to vrijeme posljednji krik tehnologije', rekao je kroničar NASA-e Bill Barry. 'Smatrali su ga velikim povijesnim iskorakom', dodao je.

Program raketplana ugasit će se idućega mjeseca nakon tri desetljeća i 135 letova, kada se Atlantis vrati na Zemlju iz misije koja bi trebala početi lansiranjem 8. srpnja iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

NASA će raketoplan predati muzejima jer su prestari i preskupi za nastavak letenja, a američka svemirska agencija planira dizajnirati i proizvesti novu generaciju letjelica većega dometa.

Za razumijevanje značenja tog povijesnog relikta, treba uzeti u obzir da se, kada je prvi raketoplan Columbia poletio u travnju 1981., glazba prodavala na kasetama, nije postojao internet, a u SAD nisu postojali komercijalni mobilni operateri.

Sam dizajn raketoplana proizvod je 70-tih godina 20. stoljeća. Predsjednik Richard Nixon potpisao je program 1972., 15 godina nakon što je tadašnji SSSR lansirao prvi satelit Sputnik koji je obilježio zoru svemirske ere.