MOGUĆ I ŽIVOT?

NASA ima nove dokaze: Gejziri vodene pare na Europi!

27.09.2016 u 09:11

Bionic
Reading

Astronomi NASA-e koji su uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble snimali Europu, prirodni satelit Jupitera, objavili su postojanje novih dokaza o 'gejzirima' vodene pare koji erumpiraju s tog mjeseca

Danas je održana dugo očekivana press konferencija NASA-e na kojoj su astronomi predstavili nova saznanja o Europi, Jupiterovu mjesecu ispod čije ledene kore se krije golemi ocean tekuće vode, koji sadrži duplo više vode nego što je ima u svim oceanima na Zemlji. Na konferenciji su objavljeni dokazi koji upućuju da se s površine Europe dižu stupci vodene pare do 200 kilometara iznad površine. Inače, radi se o fenomenu koji je već uočen u Sunčevu sustavu, točnije na Enkeladu, jednom od Saturnovih mjeseca.

Europa ima oko 3100 km u promjeru, što znači da je nešto manja od našeg Mjeseca. Od četiri velika Jupiterova mjeseca, Europa je druga najbliža najvećem planetu Sunčeva sustava.

Zbog postojanja tekuće vode Europa se već neko vrijeme smatra najpogodnijim mjestom u Sunčevu sustavu za postojanje izvanzemaljskog života. Otkriće 'gejzira' vodene pare moglo bi omogućiti znanstvenicima da u budućnosti uzorke vode s Europe prikupe iz oblaka pare, umjesto slanja posebne misiju koja bi morala bušiti kroz kilometre ledene kore kako bi došla do uzorka vode.

'Na Zemlji se život nalazi na svakom mjestu gdje ima dovoljno vode, energije i hranjivih tvari, pa znanstvenici žele posebno proučiti druga područja Sunčeva sustava sa sličnim karakteristikama, poput Europe', rekao je Paul Hertz iz NASA-e.


Astronomi su snimali Europu u ultraljubičastom dijelu spektra svemirskim teleskopom Hubble 2014. godine i to za vrijeme tzv. tranzita odnosno prolaska tog mjeseca preko vrlo svijetle površine Jupitera. Svjetlost s Jupitera je na putu do svemirskog teleskopa Hubble prolazila kroz egzosferu Europe (vrlo rijetku atmosferu), koja je na nekoliko mjesta blizu južnog pola Europa apsorbirala dio te svjetlosti te tako stvarala prepoznatljive oblike, slične već dokumentiranim 'gejzirima' vodene pare na Enkeladu.

Znanstvenici se nadaju da će dobiti još bolji uvid u ovaj zanimljiv fenomen nakon što 2018. bude lansiran svemirski teleskop James Webb, koji će Europu moći snimati i u infracrvenom dijelu spektra.