boris ljubičić

Naš poznati dizajner tvrdi da Borovo prodaje plagirane startasice

21.08.2017 u 17:48

Bionic
Reading

Dizajner Boris Ljubičić tvrdi da tvornica obuće Borovo u svojim dućanima prodaje model startasica koji je plagijat njegova prijedloga dizajna poznatih tenisica. Kaže kako ga je Borovo plagiralo premda je tvornici ranije bio dobro poznat njegov prijedlog dizajna startasica

Riječ je o startasicama sa stiliziranim crveno-bijelo-plavim kvadratićima, modelu naših popularnih tenisica koji je proslavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u siječnju ove godine.

Fotografije na kojima predsjednica u zagrebačkoj Areni na finalu Davis Cupa pozira s ispruženim nogama obuvena u startasice postale su hit na društvenim mrežama.

‘Dizajneri iz Studija Åbäke (Benjamin i Patrick) priredili su 2008. godine dizajn za startasice prema mom projektu te ga ponudili Borovu. Proizvedeni su i prvi uzorci, ali do realizacije projekta nije došlo, iako su kolege Benjamin i Patrick taj model startasica željeli lansirati na tržišta u Parizu i Londonu.

Isti uzorak dizajna ponudio sam na natječaju za nove startasice 2014. godine', rekao je za tportal Boris Ljubičić. Premda na tom natječaju njegov prijedlog nije prošao, Ljubičić napominje kako je Borovu bio dobro poznat njegov dizajn startasica.

'Sada se na tržištu pojavljuje uzorak koji je frapantno sličan mom dizajnu. Ili stručno i pravno rečeno - potpuni plagijat’, tvrdi naš poznati dizajner.

Napominje kako je svima, pa i Borovu, dobro poznat njegov koncept hrvatskog vizualnog identiteta.

‘Moj koncept koji postoji još od 1990. godine, uz standardne crvene i bijele, ima i plave kvadrate. Taj je koncept putem medija dobro poznat ne samo struci, već i najširoj javnosti’, kaže Ljubičić. Dodaje da će se Borovu obratiti njegova odvjetnica i upozoriti ih na zakonske posljedice plagiranja.

  • +13
Startas nova kolekcija Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Moguć je, kaže, dogovor, prema kojemu bi Borovo ‘pod odgovarajućim financijskim uvjetima’ na tržište pustilo njegov dizajn poznatih tenisica. Ako dogovora ne bude, Ljubičić kaže da će ga tužiti.

Tvornica obuće Borovo zasad nije željela komentirati tvrdnje Borisa Ljubičića.