svečanost u tokiju

Svjetska elita okupila se na ustoličenju japanskog cara, i Reiner se pohvalio fotografijom

22.10.2019 u 10:50

Bionic
Reading

Japanski car Naruhito u utorak je i službeno proglasio svoje ustoličenje na vjekovima starom obredu u nazočnosti uzvanika iz više od 180 zemalja, prisegnuvši da će obnašati svoju dužnost simbola države.

Car Naruhito (59) preuzeo je tron, Prijestolje Krizantema, 1. svibnja, dan nakon abdikacije svoga oca Akihita i obvezao se da će carsku dužnost obavljati s punom odgovornošću kao 'simbola države i jedinstva japanskog naroda', čime je i službeno počela nova era, Reiwa.

Akihito je prvi japanski monarh koji je abdicirao unazad dva stoljeća, a sada je Naruhito službeno okrunjen na svečanosti 'Sokui no Rei' u carskoj palači.

'Prisežem da ću djelovati u skladu s ustavom i ispunjavati svoju dužnost kao simbol države i jedinstva naroda', kazao je Naruhito pred oko 2000 gostiju, uključujući i britanskog princa Charlesa.

  • +17
Uzvanici na inauguraciji japanskog cara Naruhita Izvor: EPA / Autor: JIJI PRESS

'Iskreno se nadam da će se Japan uz narodnu mudrost i neprekinute napore i dalje razvijati i pridonositi prijateljstvu i miru međunarodne zajednice, kao i dobrobiti i blagostanju ljudi', dodao je car.

Naruhito, prvi car rođen nakon Drugog svjetskog rata i prvi kojeg su roditelji odgojili samostalno, izrazio je zahvalnost svojim roditeljima na radu koji su obavljali tri desetljeća i naglasio da teret koji su mu ostavili preuzima s dostojanstvenom odgovornošću.

Javna parada u povodu njegove krunidbe odgođena je za sljedeći mjesec kako bi vlada imala dovoljno vremena sanirati posljedice razornog tajfuna Hagibis koji je pogodio Japan prije 10 dana. Taj je tajfun odnio najmanje 80 života.

Ceremoniji ustoličenja prisustvovao je i potpredsjednik Sabora Željko Reiner kao predstavnik Republike Hrvatske i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Reiner se u priopćenju pohvalio i fotografijom u svečanom odjelu.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u nastavku službenog posjeta Japanu susrest ce se s potpredsjednicima obaju domova Parlamenta Japana, voditeljem Japansko hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva i ministrom za obnovu Japana.