DROGE U SABORU

'Narodu bi možda bilo bolje da zastupnici puše travu'

03.12.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Još jedne tehničke izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga našle su se na tapeti saborskih zastupnika, a neki bi, čini se, htjeli povući i koji opojni dim u Saboru

Jesu li sve droge iste ili moramo razlikovati lake i teške droge? Oko odgovora na ovo pitanje saborska oporba i vladajući nisu se moglo dogovoriti cijelo jutro. Dok HDZ-ovci ne razlikuju droge, u SDP-u vide razliku između konzumacije heroina i marihuane.

U obranu marihuane stao je i SDP-ov Šime Lučin, poručivši da je teže biti ovisan o duhanu nego o marihuani. HDZ-ov Boris Kunst upitao ga propagira li time pušenje marihuane u Saboru. 'Ne zagovaram pušenje u Saboru, ali, s obzirom na vaše rasprave, nisam siguran da hrvatskom narodu ne bi bilo bolje da se u Saboru puši marihuana', nabacio je Lučin.

Lučinov stranački kolega Nenad Stazić vladajuće je pozvao na odgovornost. 'Svi zastupnici koji tvrde da je droga droga ili da se s prvim jointom postaje narkoman zapravo pomažu narkobossovima da zarade još više', ustvrdio je Stazić i zaradio opomenu od predsjedavajućeg Ivana Jarnjaka. 'Ne bi bilo dobro da se u sabornici dijelimo na to tko je veći borac u borbi protiv droge', pojasnio je Jarnjak.

'Nemojmo da sudbina naših mladih bude da rade na crno, a troše na bijelo', zavapila je SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović. Vladajućima bi bilo bolje da se više fokusiraju na narkobossove, nego na sitne konzumente, smatra Ingrid.

Sabornicu zasula kiša letaka

Za veselje u sabornici, osim zastupnika, pobrinuli su se i aktivisti Radničke borbe, koji su dvoranu zasuli lecima. 'Radnička borba neće dopustiti uništavanje brodogradilišta i pretvaranje obrazovanja u privilegiju bogatih. Nakon blokiranja fakulteta, blokirat će se i tvornice, ceste i ulice. Tada vam neće pomoći ni zaštitne ograde ni sva policija svijeta. Vlast kapitala zamijenit će radnička vlast', stoji u pamfletu koji zastupnike optužuje za služenje kapitalu, a ne narodu.