'ULJUDNA OPCIJA'

Narodna koalicija dogovara listu za dijasporu, bez SDP-a

11.08.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Varaždinski župan i predsjednik župansijkog HNS-a Predrag Štromar i član Predsjedništva HNS-a Stjepan Čuraj prozvali su u četvrtak tehničku Vladu da ne ispunjava svoje obveze prema jedinicama lokalne i područne samouprave

'U medijima se u zadnjih nekoliko dana piše kako se državni proračun izuzetno kvalitetno puni, kako je deficit ispod jedan posto, kako industrija raste, turizam bilježi velik promet, no to mi na lokalnoj razini uopće ne vidimo jer država ne isplaćuje obveze koje je potpisala', rekao je Štromar na konferenciji za novinare u sjedištu HNS-a u Zagrebu.

Naveo je kako Varaždinskoj županiji, s izvornim proračunom od 55 milijuna kuna, država duguje gotovo 11 milijuna kuna te upozorio kako je županijama, gradovima i općinama u tim uvjetima teško raditi jer svoje obveze po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti moraju uredno izvršavati.

'Nije mi jasno na koji način dalje ova tehnička Vlada misli ne plaćati svoje obveze. Možda HDZ zna u čemu je problem, jer Andrej Plenković, Ivana Maletić i Davor Stier, koji bi trebali biti u budućoj vladi, još uvijek nisu dali otkaze u Bruxellesu. Očito znaju kakva je sitacija s proračunom pa se ne žele preseliti, iako se kandidiraju na funkcije u Hrvatskoj', kazao je Štromar

Napomenuo je da je Varaždinska županija još u travnju tražila očitovanje državnih institucija koje im ne isplaćuju ugovorene obveze, a posebno je apostrofirao Ministarstvo obrazovanja.

'Nadam se da će netko doći do ministara zaduženih za te resore i objasniti o čemu se radi, no mislim da se neće previše truditi, vidite da nisu predali izborne liste i da će kandidati radije ostati u Bruxellesu', dodao je.

Čuraj je, pak, naglasio kako se HNS ne bavi populizmom, nego lokalnoj razini nastoji konkretno pomoći. Kao primjer je naveo izmjene Zakona o regionalnom razvoju iz 2014., koje su, kaže, lokalnim jedinicama u Slavoniji i Baranji donijele 40 posto više kroz indeks razvijenosti, koji je zamijenio ranije kriterije za područja od posebne državne skrbi.

Najavio je još jednu izmjenu tog zakona, kroz koju bi se uveo indeks poravnanja i omogućio ravnomjeran razvoj svih krajeva.

Štromar je potvrdio da HNS s HSS-om i HSU-om planira istaknuti listu za XI. Izbornu jedinicu, a pojasnio je da time hrvatskim državljanima bez prebivališta u Hrvatskoj žele omogućiti izbor 'jedne normalne, uljudne opcije'.

Štromar i Čuraj nisu željeli komentirati pitanja o izvješću o nalazu državne revizije u kojemu stoji da je Ministarsvo vanjskih poslova u vrijeme mandata Vesne Pusić (HNS) nezakonito isplaćivalo visoke honorare svojoj zaposlenici i kupilo zgradu u Bruxellesu za potrebe predstavništva Hrvatske pri EU koja još uvijek nije uređena, dok Ministarstvo i dalje plaća najam za druge prostore.

Štromar je tek kazao kako smatra da je sadašnji ministar trebao Vesni Pusić omogućiti da se očituje o navodima revizije prije nego je izvješće objavljeno, a Čuraj je ocijenio kako je riječ o starim temama koje se namjerno izvlače uoči parlamentarnih izbora.