KUKAVIČKI UDAR U MEKSIKU

Narkokarteli ubili kandidata za guvernera

29.06.2010 u 07:57

Bionic
Reading

Rodolfo Torre Cantú, kandidat za guvernera savezne države Tamaulipas, ubijen je iz zasjede dok se vozio prema zračnoj luci Ciudad Victoria, glavnog grada Tamaulipasa

Bio je član vladajućeg Partido Revolucionario Institucional (Institucionalna revolucionarna stranka – PRI) a atentat je, prenosi BBC, izvršen u ponedjeljak popodne, šest dana uoči izbora za guvernera Meksika.

Grupa koja još nije preuzela odgovornost otvorila je vatru iz puškomitraljeza na kolonu vozila i smrtno pogodila još četvero suradnika, kako se vjerovalo, budućeg guvernera.

Radi se o drugom po hijerarhiji ubijenom članu PRI nakon što je 1994. ubijen predsjednički kandidat te stranke Luis Donaldo Colosio.

Paradoksalno, Cantú je prije par dana bio izjavio kako će okosnica njegova političkoga mandata biti borba protiv organiziranog kriminala i lučnih bandi. Tamaulipas je poprište žestokog sukoba između klanova narkokartela El Golfo i Los Zetas.

Riječ je o vrlo nesigurnom području za političare. U svibnju su ubijeni kandidat za gradonačelnika grada Valle hermoso iz Stranke nacionalne akcije (PAN) Jose Mario Guajardo i njegov sin.