VETERAN CBS-A:

'Narcis Snowden misli da je pametniji od nas ostalih'

19.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Edward Snowden, američki zviždač koji je razotkrio golemu aferu nadzora telefonskih razgovora i online aktivnosti građana te potom pobjegao u Hong Kong, nije nikakav heroj, ustvrdio je Bob Schieffer, voditelj CBS-ove emisije 'Face the Nation'. Schieffer je veteran američkog mainstream novinarstva koji od 2004. moderira diskusije predsjedničkih kandidata

Priznanje Dicka Cheneyja

Dick Cheney, američki potpredsjednik u vrijeme mandata Georgea W. Busha, izjavio je za Fox News da je Snowden 'izdajica' koji je nanio 'golemu štetu interesima nacionalne sigurnosti SAD-a'.

'Kada te Dick Cheney nazove izdajicom, to je najveće priznanje koje jedan Amerikanac može dobiti', replicirao je Snowden.

'Sviđaju mi se ljudi koji su spremni pokazati otpor Vladi. Kao novinar, to je s vremena na vrijeme i moj posao', rekao je Schieffer.

Dodao je da su mnoge osobe kojima se najviše divi članovi aktualne američke administracije, kao i članovi pokreta za građanska prava koji krše zakone u borbi za svoja uvjerenja. No oni se suočavaju s posljedicama svojih djela.

'Oni su istinski heroji', rekao je Schieffer dodajući da nije spreman uvrstiti Edwarda Snowdena u tu kategoriju. Martin Luther King i Rosa Parks nikada nisu bježali i skrivali se u Kini, dodao je.

Shieffer je rekao da ne zna je li vlada nakon 11. rujna 2001. pretjerala u naporima da održi sigurnost Amerikanaca dodajući da se to treba istražiti. U svakom slučaju, slaže se da izabrani politički predstavnici koji nadziru obavještajne programe trebaju biti odgovorni za svoja djela.

'Mislim da je Edward Snowden samo jedan narcisoidni mladi čovjek koji je odlučio da je pametniji od nas ostalih', poručio je Schieffer. 'Ne znam što je on izvan toga, ali heroj nije. Ako ima pravo - a nisam siguran da ima - uvelike bi pomogao svom cilju da se dobrovoljno vrati kući i suoči s posljedicama.'