NEISKORIŠTENA GRADSKA IMOVINA

Napuštene prostore iskoristiti za vrtiće

08.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Bitka za upise u zagrebačke vrtiće završila je, a koliko je djece ostalo na cesti, još nije poznato. Iako su iz Gradske uprave prvotno najavili da će brojka biti poznata do sredine rujna, iz Ureda za obrazovanje, kulturu i sport doznajemo da će se konačna brojka znati tek sredinom listopada

'Kad svi roditelji potpišu ugovore ulaskom u E-maticu, vidjet ćemo imena onih koji su primljeni ili odbijeni u više vrtića', stoji u odgovoru koji smo dobili od nadležnog ureda.

Dok je prošle godine brojka neupisanih mališana bila 1.500, ove bi se, prema najavama pročelnika Ureda OKS-a Ivice Lovrića, ona trebala kretati između 500 i 600. S tim se ne slaže Petra Ravlić Roglić iz roditeljske inicijative Vrtić za sve.

'Činjenica da će se konačna brojka znati tek sredinom listopada možda otkriva da je brojka neupisane djece puno veća, pa će do tada pokušati dio klinaca ugurati u neke grupe. Međutim, teško mi je govoriti o kojem broju djece je riječ, ali mislim da je veća od navedene.

Veliki broj djece jasličkog uzrasta koju roditelji nisu mogli prijaviti jer u tom trenutku nisu imala godinu dana, a danas imaju, ostalo je bez smještaja', kaže Ravlić Roglić i dodaje da se sva djeca mogu zbrinuti u narednih nekoliko mjeseci da Grad pokaže dobru volju i napuštene gradske prostore adaptira i zaposli tete u vrtićima.

S njezinim razmišljanjem slaže se i gradska zastupnica  predsjednica Odbora za obrazovanje i šport u Skupštini Grada Danira Bilić (HDZ).

'Problem vrtića nije od jučer. On je kroničan i postoji dugi niz godina. Stvar je u tome da se u proteklih deset godina, koliko je jedna opcija na vlasti, sagradilo samo pet vrtića, i to svih pet u posljednje dvije godine. Drugi je problem što su oni financirani kroz Holding te da ćemo ih kroz narednih 13 godina za njih izdvojiti dvostruko više od stvarne cijene.

Potrebe su velike i sve se moglo na vrijeme izračunati i, da se samo jedan vrtić godišnje gradio u proteklih deset godina, sad bismo ih imali deset, a ne pet. Trenutni problem se može riješiti adaptacijom postojećih gradskih prostora, a to može biti rješenje za budućnost, a ne da se grade objekti od kojih najviše koristi imaju građevinari', smatra Bilić. U Gradu pak odgovaraju da planiraju povećanje smještajnih kapaciteta u 2010/11. za 70 skupina djece u 25 vrtića.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić prilikom otvaranja vrtića Šegrt Hlapić prije nekoliko dana istaknuo je kako su prioriteti gradnje vrtića na Kajzerici, Vrbanima III i u Sesvetama. No s datumima početka gradnje kao i krajnjim rokovima za završenje istih javnost još nije upoznata.