SCENARIST FILMA 'GOMORRA'

Napuljska mafija Camorra skrivala Gotovinu?

17.01.2009 u 10:14

Bionic
Reading

Talijanski književnik i scenarist Maurizio Braucci povodom premijere filma 'Gomorre', filmu o napuljskoj mafijaškoj organizaciji Camorra, boravio je u Zagrebu

Izjavio je kako postoji veza između hrvatske mafije, Camorre i kalabreške organizacije Ndrangheta koja je najveća u Europi, a možda i u svijetu.

'Znam da je general Gotovina neko vrijeme bio skriven u blizini Napulja kod jednog od najvećih klanova u gradu', kazao je Maurizio Braucci o onome što hrvatska javnost dosad nije znala.

Braucci je jedan od petorice scenarista u filmu među kojima je i autor istoimene knjige Roberto Saviano koji od njezina objavljivanja zbog prijetnji smrću ima neprekidnu policijsku zaštitu.

Premda bez velikog iskustva na filmu, Braucci je bio važan član ekipe ne samo kao scenarist, nego i kao dobar poznavatelj stanja u napuljskoj mafiji jer je zahvaljujući socijalnom radu s mladim prijestupnicima mogao ekipi filma otvoriti mnoga vrata.

'Kada smo išli snimati u Scampiu, predgrađe Napulja pod potpunom kontrolom Camorre, njihovi su pripadnici uzeli jednoga člana ekipe i zatvorili ga u dućan. Spustili su zavjese i rekli mu neka im iskreno kaže što točno snimamo.

On im je, naravno, sav blijed, rekao da je riječ o ekranizaciji romana 'Gomorra', opisao im je sve što planiramo raditi i oni su nam nakon toga dali dopuštenje pod uvjetom da zaposlimo obitelji i ljude bez novca', ispričao je za Večernji list Braucci.