NAJZAGAĐENIJI GRAD U EU

Napulj opet smrdi po smeću

11.10.2010 u 22:21

Bionic
Reading

Dok ljevica i desnica posluju s mafijom koja kontrolira biznis smeća, građani vide kako je 30 godine borbe za adekvatnu kontrole komunalnog otpada otišlo bez traga i da su opet na početku

Vlast je naumila smeće bacati u kamp prirode vulkana Vesuvio koji je pod zaštitom UNESCO-a. Građani spremaju veliki otpor i, ako treba, rat za očuvanje prirode.

Luigi Cascello, jedan od vođe građanskog otpora, dežura na ulazu u park prirode i drži plakat na kojem piše 'Dobrodošli u Nacionalni park smeća'. Dosta im je, kaže, što već godinu dana trpe smrad iz odlagališta koja su napravljena na samom podnožju vulkana. Vojska stoji malo dalje i onemogućava građane da uđu u park.

Stanovnici tih naselja, Boscoreale i Terzigno, strahuju od najezde smeća u samo petrificirani spomen grad Pompej i podsjećaju da talijanske i europske direktive zabranjuju narušavanje ekosustava na području vulkana i parka prirode.

'Mi smo najzagađeniji grad EU, a rijeka Sarno najprljavija je u zemlji', kaže Angelo Genovese, sveučilišni profesor i jedan od pokretača građanskog otpora. Dodaje da regija ima najveći broj oboljelih od raka po glavi stanovnika i ne prestaje se čuditi kriminalu koji promiču i desnica i ljevica u sprezi s lokalnom mafijom, naročito s klanom Casaleses, koji kontrolira posao oko 'zbrinjavanja otpada'.

Mafiji nije u interes da se otpad razvrstava. Čak i bojkotiraju rad spalionice koju je Berlusconi uz veliku pompu pustio u rad prije godinu dana. Talijanski premijer trebao je posjetiti Napulj prošli petak da najavi kraj odlaganja u parku prirode, ali je situacija van kontrole. Podaci s terena najavljuju velike prosvjede i krizu koja će puknuti na velika zvona, jer hrpe smeća već zaokružuju grad, a smrad stiže do centra.