REZULTATI VJEŠTAČENJA

Naprava pronađena kod Kornata je američke proizvodnje

08.09.2011 u 12:57

Bionic
Reading

Naprava koju je 43-godišnji ribar s Murtera pronašao nasuprot uvale Koromašna sa sjeverne strane otoka Kornata nije ostatak nikakve eksplozivne naprave, već je riječ o električnom uređaju koji služi za navođenje raketa, otkrili su u Ravnateljstvu policije nakon provedenog vještačenja

'Pronađena naprava samo je donji dio spomenutog uređaja te se u njemu nalazi termo baterija koja služi za napajanje elektroničkih komponenata koje se nalaze u gornjem dijelu naprave', rekao je Marijan Nikolaus, policijski službenik protueksplozivnog odjela MUP-a. Dodao je da nađeno sredstvo ne sadrži zapaljive i eksplozivne tvari.

Djelatnici Protueksplozivnog odjela istaknuli su kako još ne znaju o kakvu je uređaju točno riječ. No utvrdili su da je porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, odnosno da ga je proizvela tvrtka iz Virginije.

Iako se zna čemu nađena naprava služi te gdje je proizvedena, policija za sada ne zna tko je napravu koristio i kako je na Kornat dospjela. Više informacija zatražili su od američke tvrtke, ali i NATO-a, kojem su upit poslali preko Ministarstva obrane.

Nakon pronalaska naprave pregledana je uža i šira zona oko te lokacije. S obzirom na to da je Kornat u sastavu nacionalnog parka, djelatnici NP-a će u slučaju eventualnog pronalaska obavijestiti policiju.

Podsjećamo, nakon vijesti da je na Kornatu pronađena spomenuta naprava, počelo se spekulirati da se radi o ostacima NATO-ovog streljiva odbačenog za vrijeme vojnih akcija s kraja 1990-ih u Srbiji. Time se aktualizirala i teorija prema kojoj je upravo eksplozija NATO-ove bombe uzrokovala požar i smrt 12 vatrogasaca na Kornatu.