UTROSTRUČEN IZVOZ TUNE

Napokon smo smanjili uvoz hrane

07.03.2009 u 20:30

Bionic
Reading

Prvi put u 15 godina u siječnju je zaustavljen prekomjerni uvoz hrane. Istodobno povećan je i izvoz niza poljoprivrednih proizvoda. Ovi pozitivni trendovi iznenadili su mnoge jer dolaze upravo u jeku svjetske gospodarske krize

Kako izvještava HRT prema riječima ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, uvoz hrane pao je 38 posto, izvoz je porastao za gotovo 22 posto. Naša uvozno-izvozna bilanca prvi put gotovo je pozitivna

Gotovo pozitivnoj trgovinskoj bilanci najviše je pridonio izvoz tune. Na japansko je tržište plasirano tri puta više tune nego prije godinu dana. Ribari tvrde da je to zbog sezone izlova, koja je ove godine kulminirala u siječnju. Osim prerađivača tune u vrhu ljestvice izvoznih proizvoda i dalje su šećer i kukuruz.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izrazio je žaljenje što seljaci u Slavoniji i Baranji ne osjećaju pozitivan trend, jer je još uvijek uvoz mlijeka i mesa veći od izvoza.

Smanjen je nužan plasman kredita: uvoznicima za nabavu strane robe, a izvoznicima za proizvodnju. Euro vrijedi više, pa je domaća roba sve konkurentnija. Skup euro savršeno odgovara izvoznicima jer za svoje prozvode vani dobivaju više.

Iako bi na hrvatskome tlu mogle uspijevati sve kulture, osim tropskog voća, i dalje je visok uvoz jabuka, krušaka i krumpira. Svaki četvrti proizvod na policama naših trgovina uvezen je. Uz toliki nedostatak robe iz domaće proizvodnje, neutemeljeno je očekivati da će uvoz biti trajno smanjen.