NAKON 14 MJESECI

Napokon postignut dogovor o uspostavi vlasti u BiH

28.12.2011 u 20:57

Bionic
Reading

Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine u srijedu su se, nakon više od četrnaest mjeseci neuspješnih pregovora, napokon dogovorili o uspostavi nove vlasti u zemlji

Nakon trosatnih sarajevskih razgovora zatvorenih za javnost, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izašao je pred novinare i objavio kako su se dogovorili da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude kandidat kojega predloži HDZ BiH.

Ime novoga bosanskohercegovačkog premijera nije objavljeno, ali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će ono biti poznato već u četvrtak. Nagađalo se kako su kandidati HDZ-a BiH za tu dužnost bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i bivši ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda, no Čović je u srijedu rekao da mu je tijekom sastanka predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija predlagao da upravo on (Čović) bude novi premijer.

HDZ BiH dobio je i mjesto ministra pravosuđa, a HDZ 1990. dat će novog ministra za izbjeglice.

Dužnost ministra vanjskih poslova, za koju je bilo zainteresirano nekoliko stranaka, na kraju je pripala SDP-u i sasvim je sigurno da će je obnašati predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija.

'Nitko nije dobio ono što je htio, no dobro je da je ovo konačno riješeno', izjavio je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik koji je proteklih mjeseci dogovor o novoj vlasti uvjetovao time da novi ministar vanjskih poslova bude kandidat njegove stranke ili pak Srpske demokratske stranke (SDS). Stranke iz Republike Srpske na kraju su pristale na to da imenuju zamjenika ministra vanjskih poslova, a popunit će i čelna mjesta u ministarstvima financija, civilnih poslova te vanjske trgovine.

SDP i Stranka demokratske akcije (SDA) imenovat će ministre obrane, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Stranački čelnici složili su se i s raspodjelom ravnateljskih dužnosti u sedamdesetak agencija koje djeluju na državnoj razini, a dogovorili su se i o okviru proračuna za 2011. na temelju kojega bi se mogla zakonito prihvatiti odluka o privremenom financiranju države za prva tri mjeseca 2012. dok novo Vijeće ministara ne predloži cjeloviti proračun.

Usklađeni su i prijedlozi nekih reformskih zakona na čijem donošenju inzistira Europska unija i koje treba donijeti parlament BiH. Riječ je o zakonima o popisu stanovništva te o sustavu državne pomoći.

Sljedeći postupak u uspostavi vlasti trebalo bi poduzeti Predsjedništvo BiH koje po zakonu imenuje mandatara sa sastav Vijeća ministara. Kandidata treba potvrditi Zastupnički dom državnog parlamenta, a on nakon toga predlaže ministre koje opet u cijelosti potvrđuje parlament.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je uoči sastanka stranačkih čelnika kako je državni vrh spreman imenovati kandidata za mandatara u sljedeća tri dana, koliko je preostalo do početka novogodišnjih praznika.