POTPISAN UGOVOR O GOSPODARENJU OTPADOM

Napokon pokrenut projekt Lećevica, EU šalje 322,5 milijuna kuna

25.01.2019 u 15:42

Bionic
Reading

Centar za gospodarenje otpadom u mjestu Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji bit će dovršen početkom 2022. godine, objavljeno je na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojega su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Blaženko Boban i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Projekt vrijedan 450 milijuna kuna financirat će se iz europskih fondova s 322,5 milijuna kuna, iz proračuna Fonda sa 73 milijuna, dok će Županija sudjelovati s 42 milijuna kuna

'Ovo je najveći projekt još od postojanja županije', pohvalio se Boban, najavivši da će u roku od mjesec dana biti raspisani natječaji za građevinske dozvole i izvođenje radova, što će potrajati oko godine dana, a nakon toga slijedi gradnja koja bi trebala trajati oko 18 mjeseci.

Osim samog centra u Lećevici, projekt obuhvaća i gradnju šest pretovarnih stanica na području županije, a smatra se ključnim za sustavno gospodarenje otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije. Odlagalište Karepovac u samom središtu Splita, gdje smeće odlaže još dvadesetak okolnih općina i gradova, sanirano je prije roka i na njemu se u kontroliranim uvjetima otpad može odlagati još najviše pet do šest godina. Ukoliko centar u Lećevici ne proradi u tom roku, moglo bi doći do potpunog kolapsa sustava.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić objavio je da je prošle godine u Hrvatskoj odvojeno prikupljeno 28 posto otpada, te da treba učiniti sve kako bi se do kraja 2020. godine dosegao davno postavljeni cilj od 50 posto - za kojega je sam kazao da je 'vrlo ambiciozan'. Po ovom pitanju, priznao je, Splitsko-dalmatinska županija ne stoji najbolje.

'Taj cilj je prije svega civilizacijske prirode jer odvojeno prikupljanje štiti okoliš, stvara sirovinu, otvara radna mjesta i pridonosi razvoju industrije. Pokrenuli smo cijeli niz aktivnosti, a za desetak dana raspisujemo natječaj za nabavku spremnika, potom i za vozila i sortirnice, pa vjerujemo da će to biti ključni trenutak u kojemu možemo napraviti iskorak', kazao je Ćorić.

U sličnoj fazi poput Lećevice su, dodao je, i centri za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori u Karlovačkoj županiji, zatim Biljane Donje kod Zadra i Bikarac kod Šibenika, te Lučino Razdolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.