SIVA EKONOMIJA

Naplaćeno 20 milijuna kuna kazni u turizmu

05.02.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Danas su predstavljeni i rezultati rada državnog inspektorata u suzbijanju sive ekonomije na području turizma i ugostiteljstva prošle godine prema kojima je obavljeno 40.348 nadzora, te utvrđeno 15.241 različih povreda propisa

Najčešći prekršaji bili su neplaćanje boravišne pristojbe, rad bez upisa u propisani registar te oni vezani uz cijene i normative usluga. U sezoni je nadzore provodilo 750 inspektora. Državni inspektorat je prošle godine donio ukupno oko 20 milijuna kuna u državni proračun naplatom kazni.

U nazočnosti ministra turizma Damira Bajsa obiđen jedan stan u Delnicama koji su vlasnici s boravištem u drugoj županiji nelegalno iznajmljivali tijekom zimske sezone pa je stan zapečaćen. Nelegalno iznajmljivanje otkriveno je, kao i u nekim drugim slučajevima, pomoću utvrđenog internetskog oglašavanja neprijavljenog apartmana.

Načelnik uprave policije Dubravko Teur istaknuo je izvrsnu suradnju s državnim inspektoratom kazavši da je policijska intervencija bila potrebna tek u oko 10 posto provedenih nadzora.