KRONOLOGIJA SUKOBA

Napetosti između dviju Koreja

23.11.2010 u 13:22

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja u utorak je otvorila topničku vatru prema južnokorejskom otoku Yoenpyeongu u Žutom moru, pri čemu su poginule dvije osobe, a 18 ih je ranjeno

Južnokorejska vojska odgovorila je na topničku vatru, a odmah je u Seoulu izdana naredba o uvođenju najvišeg stupnja pripravnosti. Vojni zrakoplovi su poslani u područje u kojem se dogodio incident, potvrdilo je ministarstvo obrane u Seoulu.

Najnoviji sukob na Korejskom poluotoku izazvao je mnogobrojne zabrinutosti i osude diljem svijeta, ali to je tek najnoviji u nizu incidenata.

Donosimo kronologiju napetosti i većih sukoba između dviju Koreja.

- 21. siječnja 1968: Sjevernokorejski komandosi u Seoulu pokušali su ubiti južnokorejskog predsjednika Parka Chung-Heea

- 15. kolovoza 1974: U atentatu na predsjednika Parka tijekom govora njegova supruga je ubijena.

- 9. listopada 1983: Četiri južnokorejska ministra ubijena su u atentatu bombom na predsjednika Chun Doo-Hwana, tijekom službenog posjeta Mianmaru. Atentat je pripisan Sjevernoj Koreji.

- 29. studenoga 1987: Atentat na Boeing korejske zračne kompanije Korean Airlines, u kojem je poginulo 115 osoba. Atentat je pripisan agentima Sjeverne Koreje.

- 18. rujna 1996: Prvi sukob na moru nakon rata zbog sporne morske granice na Žutom moru. Sjevernokorejski brod s dvadeset članova posade je potopljen.

- 29. lipnja 2002: Novi sukob na moru. Južnokorejski brod je potopljen, a šest mornara ubijeno. U sukobu je ubijeno i oko 13 državljana Sjeverne Koreje.

- 10. studenoga 2009: razmjena vatre između južnokorejske mornarice i broda pod zastavom Sjeverne Koreje.

2010. godina

______________

- 27. siječnja: Razmjena vatre između vojske Sjeverne i Južne Koreje u spornoj zoni na Žutom moru. Nitko nije ozlijeđen.

- 26. ožujka: Južnokorejski brod Cheonan potonuo je nakon eksplozije koja ga je prepolovila. Ukupno 46 mornara je poginulo.

- 20. svibnja: Međunarodno istražno povjerenstvo zaključilo je da je torpedo ispaljen sa sjevenokorejske podmornice potopio brod Cheonan. Seoul je nakon toga prekinuo pregovore započete prije dvije godine.

- 29. listopada: Sjevernokorejski vojnici pucali su u smjeru Južne Koreje.

- 23. studenoga: Sjeverna Koreja ispalila je topničke granate na južnokorejski otok Yeonpyeong u Žutom moru. U napadu su poginule najmanje dvije osobe, a 18 ih je ranjeno.