DANCI PRESUDILI

Napadaču na karikaturista 9 godina zatvora

04.02.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Sud u Aarhusu dosudio je devet godina zatvora i doživotni izgon iz Danske Somalcu Muhudiinu Mohamedu Geeleu koji je proglašen krivim za pokušaj ubojstva 75-godišnjeg crtača poznatog po karikaturama s likom proroka Muhameda

Mediji su prenijeli da će Geele (29) biti prognan iz Danske kada odsluži kaznu dosuđenu jer je 1. siječnja 2010, naoružan sjekirom i nožem, provalio u dom karikaturista Kurta Westergaarda,

Sud je u četvrtak Geelea proglasio krivim za teroristički čin i pokušaj ubojstva.

Geele, koji je osumjičen i za povezanost sa somalskim islamističkim pokretom Al-Šahab, odbacuje optužbe da je provalio s nakanom da ubije i tvrdi da je samo želio identificirati i zaplašiti karikaturista.

Međutim, Westergaard je svjedočio da je Geele provalio u njegov dom kao 'sveti ratnik koji je želio ubiti nevjernika'. Westergaard je napad izbjegao zaključavši se u sigurnu sobu i ostao je neozlijeđen, a tada je stigla policija, no Geele je pritom jednog policajca ranio.

Westergaard je objavio karikature proroka Muhameda s turbanom i bombom 2005. u danskom listu Jyllands-Posten i navukao na sebe gnjev milijuna muslimana koji su prosvjedovali diljem svijeta, što je ponegdje preraslo i u nasilje.