ATENTAT CIPELAMA

Napadaču na Busha prijeti 15 godina zatvora

17.12.2008 u 13:58

Bionic
Reading

Irački novinar koji je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare cipelama gađao američkog predsjednika Georgea Busha mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina

Iračko zakonodavstvo za pokušaj ubojstva predsjednika predviđa kaznu od 7 do 15 godina, a spekulira se da bi upravo za to djelo mogao biti otpužen. Novinar Mountazer al-Zaidi je jučer pred iračkim istražnim sucem priznao djelo. U pritvoru čeka suđenje. Budući da je iračka pravna procedura iznimno komplicirana, očekuje se da će suđenje početi tek za nekoliko mjeseci.

Inače, iračka je vojska demantirala medijske navode o tome da je u pritvoru neposredno nakon incidenta Al-Zaidi brutalno pretučen. U vojsci tvrde da su to izmišljotine i da je Al-Zaidi dobro. No, bez obzira na njihov demanti, svakog dana sve više iračkih građana prosvjeduje na ulicama i traži da novinar, novi nacionalni heroj, bude pušten iz zatvora.

U međuvremenu, trenutak u kojem irački novinar Muntazer al-Zaidi gađa cipelom odlazećeg američkog predsjednika Georga Busha ovjekovečen je u igrici 'Bush's Boot Camp'. Igrač preuzima ulogu agenta osiguranja sa zadaćom da upuca sve cipele koje lete prema predsjedniku Bushu, a igrica je u kratkom roku postala veoma popularna.

Pobunjenom novinaru libanonska televizija, poznata po protuameričkim stajalištima, ponudila je posao, a novinar će biti plaćen 'od trenutka kada je bacio svoju prvu cipelu'. Televizija, čiji je vlasnik bogati libanonski poslovni čovjek Tahsin Khayyat, spremna je platiti jamčevinu za oslobađanje novinara iz zatvora, kao i troškove njegova branitelja.