AKCIJA ŠOK 3

Napadači na Miljuša i Galinca: Nismo krivi

24.12.2010 u 13:34

Bionic
Reading

Dvojica osumnjičenih za napade i pokušaje ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca porekli su krivnju pred istražnim sucem zagrebačkoga Županijskog suda, koji im je odredio 24-satno zadržavanje u pritvoru, a u tom roku očekuje se da će državno odvjetništvo podnijeti zahtjev za istragu i jednomjesečni pritvor

Đorđe Vuletić (48), bivši policajac i optuženik u slučaju tzv. zločinačke organizacije kojoj se sudilo krajem 90-ih, i Darko Dakić (32) pred istražnim sucem Borisom Ivančićem negirali su policijske sumnje da su u rujnu 2008. brutalno pretukli poduzetnika Josipa Galinca. Za napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša u lipnju te godine osumnjičen je samo Dakić, koji je porekao i to kazneno djelo.

Policija je objavila da je u oba napada sudjelovao još jedan nepoznati muškarac protiv kojega je također podnesena kaznena prijava.

Istražni sudac je Vuletiću i Dakiću odredio jednodnevno zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, no, kako je Hini objasnio, o mogućemu istražnom zahtjevu tužiteljstva neće se odlučivati preko vikenda, nego u ponedjeljak.

Vuletića i Dakića tereti se kao 'izvršitelje pokušaja ubojstva'. Nalogodavac, pak, još nije otkriven, a policija se nada da bi to mogla uspjeti akcijom Šok 3, jednom od opsežnijih u posljednjih nekoliko godina u kojoj su prekjučer Vuletić i Dakić i uhićeni s još dvojicom muškaraca. Ta su dvojica nakon ispitivanja puštena na slobodu.

Po još nepotvrđenim podacima, u akciji Šok 3 u protekla tri dana uhićeno je više osoba, a za nekima se još traga, uglavnom za osobama koje se godinama povezuju sa zagrebačkim kriminalnim miljeom. Nagađa se da se traga i za pojedinim 'dečkima s Knežije', to jest bivšim optuženicima tzv. zločinačke organizacije Nikicom Jelavićem, Zoranom Pripuzom, Veliborom Momčilovićem i Hrvojem Gašparincem. Nije poznato jesu li osobe za kojima se traga osumnjičene za neka kaznena djela ili ih se traži samo zbog obavijesnih razgovora.

Akciju Šok 3 mediji su proglasili udarom na zagrebačko podzemlje, a u policiji kažu kako žele rasvijetliti i druga teška, godinama neriješena kaznena djela.

Mediji nagađaju da je policija u pripremi akcije obavila stotinjak obavijesnih razgovora te da je sve krenulo nakon uhićenja Makedonaca u Rijeci zbog otmice koji su, navodno, bili povezani sa zagrebačkim kriminalističkim miljeom, koji se navodno namjeravao još jače povezati s bugarskom mafijom.