POZNATO LICE

Napadač iz Supetra lani je bio u zatvoru u Srbiji zbog pljačke benzinske stanice

12.06.2019 u 16:28

Bionic
Reading

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 22-godišnjaku iz Pučišća i 19-godišnjaku iz Splita koji su osumnjičeni za nasilničko ponašanje motivirano mržnjom po nacionalnoj osnovi prema pet osoba u dobi od 21 do 26 godina u Supetru 9. lipnja oko 4 sata ujutro

Tereti ih se da su kod trogivne "Tommy" na autobusnom kolodvoru, a nakon što su prethodno čuli kako netko iz peteročlane grupe priča na srpskom jeziku, zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti došli do njih i na naročito drzak i bezobrazan način vikali: "Tko je od vas Srbin, tko je Srbin", piše Slobodna Dalmacija

Potom su, sumnjiče se, kako bi ih doveli u ponižavajući položaj nasrnuli na njih i počeli ih udarati rukama i nogama. Mladići su pretrpjeli ozljede u vidu hematoma, ogrebotina i kontuzija dok je djevojci koja ih branila zadobila frakturu prsta.

ODO je tražilo istražni zatvor za dvojicu osumnjičenih napadača zbog utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela, a sudac je prihvatio prvi osnov dok je drugi odbio.

Obrazložio je kako žrtve rade i borave u Supetru koje je malo mjesto, a tamo žive i svjedoci pa bi osumnjičeni mogli vrlo lako doći do njihovih podataka i zato postoji realna opasnost da bi na slobodi mogli utjecati na oštećene i svjedoke.

Što se tiče opasnosti od ponavljanja djela, sudac istrage ocijenio je da u konkretnom slučaju nema nedvosmislenih podataka koji bi upućivali na opasnost da bi mogli ponoviti kazneno djelo posebice jer su oba osumnjičenika mlade osobe koje do sad nisu osuđivane.

Doduše, 22-godišnjak je jedno vrijeme proveo iza rešetaka u zatvoru Padinska skela u Srbiji jer je bio dio grupe navijača Torcide koju je srbijanska policija u kolovozu prošle godine uhitila i privela, a tamošnji sud osudio na 15 dana zatvora zbog sudjelovanja u "pustošenju" benzinske stanice u Vrčinu odakle su izašli neplativši artikle koje su uzeli te zbog pisanja neprimjerenih grafita odnosno za "nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi".