PRVI TERORIST JE ETNIČKI RUS

'Napad na Domodjedovo nema veze s Čečenijom!'

27.01.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin u srijedu je ustvrdio da bombaš samoubojica i njegovi pomoćnici, koji su izveli napad na aerodrom Domdojedovo, ne potječu iz Čečenije

Putin naglašava da je Čečenija danas uređena republika te da ruske vlasti pregovaraju sa svim političkim silama koje žele smirivanje situacije.

'Osim s teroristima! Nijedna država koja drži do sebe to ne čini. Čim vlasti krenu u pregovore s teroristima, agresija se povećava, kao i broj žrtava', kazao je Putin, kojega kritičari smatraju jednim od najodgovornijih za desetke tisuća civila pobijenih u 2. čečenskom ratu.

RBC piše da Putin tim istupom želi zaštititi čečenskog predsjednika, bivšeg islamističkog pobunjenika Ramzana Kadirova koji mu je danas izuzetno lojalan. Kadirov vlada Čečenijom izuzetno brutalno i bez očito mu dosadnih demokratsko-humanističkih tričarija, ali je obnovio porušenu zemlju i navodno sve uspješnije privlači investicije. Doista, stanje u Čečeniji danas se doima stabilnijim nego u okolnim većinski muslimanskim republikama, što je u ovom trenutku slaba utjeha s obzirom da se nemir proširio na Ingušetiju, Dagestan, Kabardino-Balkariju i druge regije, a islamofobi u ostatku Rusije sada cjelokupni sjeverni Kavkaz percipiraju kao leglo vehabitskog terorizma.

Istovremeno, u istrazi o napadačima na Domodjedovo (35 mrtvih, 150 ranjenih) pojavilo se iznenađujuće prvo ime: Vitalij Razdobudko. Zvuči itekako slavenski. Štoviše, vlasti tvrde da je riječ o 'ruskom vehabitu' Nogajskog džamata koji djeluje po Stavropoljskom kraju i Dagestanu. Državne službe tražile su Razdobudka još od 31. prosinca prošle godine, kada nije uspio prvi napad na Domodjedovo jer se bombašica samoubojica greškom raznijela u hotelskoj sobi. Inače, po jednoj od verzija istrage, bomba je 'crnoj udovici' ruknula neplanirano jer ju je preko mobitela aktivirao SMS telekoma koji joj je zaželio sretnu novu godinu...