OTVORENO PISMO

Prozvali Bandića i Holding zbog nabave novih automobila: Ponašate se poput pijanih milijardera

07.08.2020 u 08:34

Bionic
Reading

Zagrebački HSLS pozvao je u petak gradonačelnika Milan Bandića i upravu Zagrebačkog holdinga da preispitaju odluku o nabavi novih automobila, u vremenu kad su Grad i njegovi stanovnici suočeni s posljedicama potresa i pada gospodarskih aktivnosti.

"Nakon potresa, zbog kojeg je znatno oštećen velik broj objekata u gradu, čiji su brojni stanovnici također oštećeni, a gradsko gospodarstvo suočeno je s padom gospodarskih aktivnosti kao i, posljedično, sve većim problemima u vezi s punjenjem gradskog proračuna i onog Zagrebačkog holdinga, ocjenjujemo neprimjerenom namjeru Zagrebačkog holdinga o nabavi 312 osobnih automobila u postojećim uvjetima", stoji u otvorenom pismu koje je potpisao v.d. predsjednik HSLS-a Zagreba, gradski i saborski zastupnik Darko Klasić.

Ističe se kako je osobito nedopustivo da si Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) dopušta nabavu vozila premda je glavni upravitelj zgrada koje su stradale u potresu u Zagrebu, a u pogledu kojih se ispostavilo da nisu bile ni osigurane niti su se propisno (protupotresno) održavale.

"Iako Zagrebački holding za potrebe pružanja svojih usluga nedvojbeno treba i odgovarajući vozni park, te potrebe sasvim sigurno ne podrazumijevaju nabavu luksuznih automobila gornje klase snage od 160 KW, i to u klasi automobila Audija A6, Mercedesa E klase i BMW-a serije 5, o trošku njegovih korisnika odnosno građana", upozorava HSLS.

Također smatra da su Zagrebačkom holdingu za potrebe poslovanja zasigurno dostatni automobili donje ili najviše srednje klase, pod uvjetom optimizacije njihova broja kao i njihove racionalne upotrebe.

" HSLS Grada Zagreba stoga poziva upravu Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika da preispitaju odluku o nabavci novih automobila, a ta bi odluka trebala biti primjerenija trenutku u kojem se nalazi Grad Zagreb i njegovi stanovnici, pri čemu se razlika sredstava treba u najvećoj mogućoj mjeri preusmjeriti financiranju ublažavanja i otklanjanja posljedica potresa."

Na gradskoj upravi je da preuzme odgovornost za težinu posljedica uzrokovanih potresom uslijed sustavnog nemarnog i nesavjesnog upravljanja gradskom imovinom, a ne da se ponaša kao pijani milijarder, potpuno nesvjesna svoje uloge i svojih obveza prema građanima, poručio je HSLS u otvorenom pismu gradonačelniku Milanu Bandiću i upravi Zagrebačkog holdinga.