NOVE PRIJETNJE

Napad Kaptola na Hedla prešao granice Hrvatske

14.12.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) u srijedu je osudila prijetnje smrću upućene novinaru Dragi Hedlu, pozivajući hrvatske vlasti da istraže posljednji u nizu slučajeva prijetnji tom nagrađivanom autoru

Dan nakon što je od predsjednika Ive Josipovića primio odlikovanje 'Red Stjepana Radića' za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine te mjesec dana nakon što mu je SEEMO uručio Nagradu 'Dr. Erhard Busek' za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirenju te za istraživačko novinarstvo na području ratnih zločina, Dragi Hedlu ponovno su upućene prijetnje smrću, priopćio je SEEMO.

Medijska organizacija sa sjedištem u Beču podsjeća da je Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (Pravda i mir), nezadovoljna Hedlovim izvještavanjem, zatražila od Josipovića da povuče nagradu.

'Pozvali su se na članak objavljen prije 30 godina. Nakon toga, Hedl je primio prijetnje smrću', konstatira SEEMO.

Zbog svog uravnoteženog izvještavanja i istraživanja ratnih zločina počinjenih u devedesetim godinama, Hedl je bio meta sudskih tužbi i kritika hrvatskih političara nacionalista. Uz fizičke napade, primio je i brojne prijetnje smrću. SEEMO podsjeća da opetovano upozorava na prijetnje smrću upućene Hedlu, posljednji put u srpnju ove godine, kada su prijetnje navodno stigle od najviših vojnih dužnosnika.

'Pozivam hrvatske vlasti da istraže posljednje prijetnje smrću Hedlu i pritiske na njegovu obitelj. U državi koje je pred priključenjem Europskoj uniji prijetnje smrću novinarima nisu prihvatljive, a slobodno medijsko okruženje mora biti zajamčeno', rekao je Oliver Vujović, glavni tajnik SEEMO-a.

Zbog prijetnji Hedlu nakon odlikovanja reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), priopćivši da je 'ozbiljno zabrinuto zbog medijske hajke koju pojedini osječki lokalni mediji i novinari vode posljednjih dana protiv Drage Hedla'.

'HND je zabrinut zbog toga jer je Hedl u posljednju 21 godinu primao brojne smrtne prijetnje zbog tekstova koje je objavljivao o ratnim zločinima te o načinu vladanja Branimira Glavaša... Sada se Hedlu opet prijeti, pa i putem članova najuže obitelji. Medijska hajka u nekim osječkim medijima u tome ima presudnu ulogu, jer je od nje pa do moguće realizacije prijetnji samo jedan korak', naglasio je HND.