PRVI PUT U HRVATSKOJ

Namještali utakmice u HNL-u, pa moraju vratiti milijun eura

11.02.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Trojica organizatora namještanja utakmica Prve hrvatske nogometne lige i prevara u klađenjima te dvojica nogometaša NK Međimurje i menadžer jednog od njih priznali su danas krivnju i nagodili se s USKOK-om o kaznama, a za ostalih 15 igrača, trenera i sportskih djelatnika optuženih u slučaju Offside optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne treba odlučiti hoće li potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u optužnicu na doradu

Optužno vijeće prihvatilo je sporazume o nagodbi USKOK-a s trojicom organizatora - bivšim trenerom u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinkom Šakom te dvojicom slovenskih državljana, Dinom Laličem i Admirom Suljičem.

Suljičev branitelj Krešimir Krsnik rekao je novinarima da je vijeće na sjednici zatvorenoj za javnost prihvatilo sporazum koji su usuglasili s USKOK-om, a prema kojem se njegov branjenik nagodio za godinu dana zatvora i vraćanje protupravno stečene imovine. Suljič je zatvorsku kaznu već odslužio dok je bio u pritvoru, kazao je Krsnik.

I druga dvojica organizatora, Šaka i Lalič, kako se neslužbeno doznaje, nagodili su se i dobili po godinu dana zatvora i obavezu vraćanja nezakonito stečenog novca. Sva trojica prvooptuženih zajedno moraju vratiti državi ukupno milijun eura, koliko su zaradili kladeći se na utakmice čije su rezultate namještali.

Krivnju su priznala i dvojica nogometaša Međimurja, Danijel Mađarić i Mario Darmopil, te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopilu je dosuđeno osam mjeseci zatvora i mora vratiti 20.500 eura, Mađarić je dobio sedam mjeseci zatvora i obavezu vraćanja 6000 eura, a Marenić je osuđen na godinu i dva mjeseca uvjetno uz rok kušnje od četiri godine. On je dužan državi 4500 eura.

Odluku o tome hoće li potvrditi, odbaciti ili vratiti na doradu optužnicu u odnosu na ostalih 15 optuženika, optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Daniele Kustec donijet će iza 12.30 sati.

Potvrdi li osnovanost optužnice, na sudu će se dogovoriti pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će biti ispitani na glavnoj raspravi.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana Offside počela je krajem 2009, nakon što su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica te klađenja povezanih sa spornim utakmicama. Početkom lipnja policija je uhitila 22 osumnjičenih. Sumnja se da je namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo.