POPIJAČ U SPLITU

Namješta li Vlada prodaju Brodosplita?

18.07.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Đuro Popijač iznenada se pojavio u Brodosplitu i iza zatvorenih vrata obavio razgovor s vodstvom tvrtke i sindikalistima. U izjavama za medije tekli su med i mlijeko, no doznajemo da je tomu prethodila prilično žučna rasprava o samoborskom DIV-u kao potencijalnom novom vlasniku splitskog škvera

Već mjesecima se, naime, čeka da Državna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobri program restrukturiranja, koji je već dobio zeleno svjetlo Europske komisije, a među radnicima vlada sve jače uvjerenje da se Brodosplit namješta samoborskoj tvrtki.

U međuvremenu je, naime, Vlada počistila bilance svih hrvatskih brodogradilišta, Brodosplitu je otpisano tri milijarde kuna minusa, pa ispada da će jedini ozbiljni kandidat za preuzimanje splitskog škvera, umjesto prezadužene, dobiti nominalno zdravu tvrtku. S nekoliko vrlo izglednih novih poslova. I to za samo jednu kunu.

'Nismo se u svemu složili, ali razgovor je bio korektan', diplomatski nam je kazao sindikalist Zvonko Šegvić, dok je sam ministar Popijač najavio da će do potpisivanja ugovora s DIV-om 'proći još neko vrijeme'.

'Brodosplit je na dobrom putu bez obzira na problematično stanje na svjetskom tržištu i vjerujem da njegova budućnost neće biti ugrožena', kazao je Popijač.

Inače, nadzorni odbor splitskog škvera danas je službeno odobrio potpisivanje ugovora o gradnji tzv. heavy lift broda za nizozemsku brodarsku tvrtku Jumbo Shipping, s opcijom izgradnje dodatna dva identična broda nakon što prvi dio posla bude dovršen.

Kako neslužbeno doznajemo, do kraja ovog tjedna očekuje se potpisivanje pisma namjere za ugovaranje još dviju novogradnji, čime bi zaposlenost splitskog brodogradilišta u idućih godinu ili dvije bila osigurana. Ime naručitelja zasad se drži u tajnosti.