ALKOTEST NA HRT-U

'Nama nije problem puhati, ali...'

16.06.2010 u 13:36

Bionic
Reading

Maja Sever, jedna od novinarki Informativnog programa HRT-a, u razgovoru za HRT pojasnila je kako su zaštitari, koji su jučer iznenadno proveli alkotest među zaposlenicima Informativnog programa, morali imati nalog za alkotestiranje

'Nije nama bio problem puhati. Uostalom, u internom pravilniku postoji mogućnost alkotestiranja zaposlenika ako postoji opravdana sumnja za to, no morali su imati nalog', rekla nam je Maja Sever

Ona je, zajedno sa svojim kolegama Robertom Zuberom i Lelom Knežević nazvala svog odvjetnika Čedu Prodanovića, koji im je pojasnio da za alkotestiranje mora postojati nalog, bilo od policije bilo od Uprave HRT-a.

'Trebali su dati zapisnik o izvršenom alkotestiranju onima koji su pristupili testu', rekla je Sever i pojasnila kako je riječ o svijesti o građanskim pravima. 'Ne može mi nitko oduzeti pravo da pitam 'zašto', rekla je Sever te još jednom istaknula kako nije nitko protiv alkotestiranja ako se poštuje procedura.

S HRT-a su na naš upit odgovorili – citiranjem internih odluka HRT-a i odredbi Zakona o radu koje reguliraju mogućnost alkotestiranja zaposlenika.

Osim toga, 'nikakvog drugog komentara HRT preko glasnogovornika neće davati o tom ili drugim zakonom određenim internim postupcima', poručuju s Prisavlja

Konkretno, u citiranim dokumentima zaista se navodi mogućnost alkotestiranja zaposlenika, pa se tako u internom HRT-ovom dokumentu pod nazivom Uputa o nadzoru i postupanju u slučaju konzumiranja alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti navodi kako se alkotestiranje obavezno provodi po zahtjevu ovlaštenika ovlaštenika (ravnatelj podružnice, rukovoditelj radne jedinice, samostalnog odjela i odjela) ili neposrednog rukovoditelja (voditelj odsjeka, službe, pogona i poslovođa) kada dotični opravdano posumnja u alkoholiziranost zaposlenika.

Nadalje, alkotestiranje se na HRT-u mora provesti nakon svake nesreće koja je mogla biti uzrokovana nepravilnim postupanjem radnika. No na HRT-u se prema dotičnoj uputi mogu provoditi i 'ciljane preventivne provjere temeljem opravdanog zahtjeva ovlaštenika ili neposrednog rukovoditelja u pojedinoj organizacijskoj jedinici'.

No u istoj uputi stoji i kako alkotestiranje mora provesti 'ovlašteni i osposobljeni stručnjak iz Zaštite na radu' te 'predstavnik Službe socijalne skrbi', kao i 'povjerenika radnika za zaštitu na radu iz dijela procesa rada u kojem osoba'. Usprkos ovome, jučerašnje alkotestiranje u Informativnom programu HTV-a proveli su dva zaštitara koja se ni na koji način nisu identificirali kao stručnjaci iz Zaštite na radu, predstavnici Službe socijalne skrbi odnosno kao povjerenici radnika za zaštitu na radu.