na dnevnom redu

Nakon zelenog svjetla; Bandić po hitnom postupku GUP stavlja pred zagrebačke skupštinare

26.11.2019 u 16:42

Bionic
Reading

Izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog-urbanističkog plana (GUP) gradonačelnik Milan Bandić predložit će po hitnom postupku na sjednicu Gradske skupštine 9. prosinca, doznaje Hina u utorak u Gradskoj skupštini

Izmjene GUP-a će gradskim zastupnicima biti predložene da ih na dnevni red sjednice 9. prosinca uvrste po hitnom postupku.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je 21. studenoga, iz trećeg puta izdalo pozitivno mišljenje na zagrebački GUP, što je značilo da je Grad Zagreb uvažio sve primjedbe Ministarstva, te da GUP može ići pred zagrebačku Gradsku skupštinu.

U Ministarstvu su tada rekli da se Grad Zagreb obvezao da će ispoštovati Zakon o prostornom uređenju, pa će tako primjerice, na prostoru Hipodroma sportsko-rekreacijska namjena morati biti minimalno 51 posto, kao što je predviđeno u Prostornom planu, što je jedna od odredbi na koje su upozorile stručne službe Ministarstva.

Što se tiče postignutih izmjena, Grad se obvezao da u buduće projekte uključi struku i javnost. Kao što je Ministarstvo prilikom traženja dopune navelo, na područjima na kojima GUP-om nisu detaljno određeni uvjeti provedbe zahvata u prostoru, urbanim pravilima, a za koje je Zakonom propisana obvezna izrada urbanističkih planova uređenja (UPU), nije moguća nova gradnja prije donošenja UPU-a.

"Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na zastupnicima u Gradskoj skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasao za dokument na čiji je sadržaj stiglo toliko primjedbi struke i javnosti", rekao je tada ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i nevladine udruge oštro su osudili odluku Ministarstva graditeljstva koje je dalo "zeleno svjetlo" za izmjene zagrebačkog GUP-a, ustvrdivši da se "HNS-ovo ministarstvo, kršeći zakon, uključilo u sramotan dogovor između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a".

Također je osam stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma oštro osudili odluku Ministarstva graditeljstva, koje je dalo "zeleno svjetlo" za izmjene zagrebačkog GUP-a, ocijenivši da je njihova argumentacija utemeljena na dvosmislenim analizama. One tvrde da Ministarstvo dajući suglasnost na izmjene GUP-a nije poštivalo važeći Zakon o prostornom uređenju.

Arhitekt i slikar Vinko Uhlik, koji je projektirao veliki dio Novoga Zagreba, u razgovoru za Hinu rekao je kako je jako žalostan što su izmjene GUP-a dobile "zeleno svjetlo", jer omogućiti da se umjesto velikog rekreacijskog parka izgradi tzv. Zagrebački Manhattan znači - ne imati urbanizam.