splitska županija

Nakon 'vatrenog krštenja', Boban preuzeo dužnost od prijatelja Ževrnje

19.06.2017 u 14:26

Bionic
Reading

HDZ-ov Blaženko Boban službeno je preuzeo dužnost splitsko-dalmatinskog župana od svog prethodnika Zlatka Ževrnje, kojega je zbog afere oko plaže Zlatni rat u zadnji čas zamijenio kao kandidat na svibanjskim izborima. Na kratkoj protokolarnoj ceremoniji sve je prštalo komplimentima, a jedan drugoga više puta su oslovili s 'moj prijatelj'

'Želim prijatelju puno uspjeha u idućem mandatu, nadam se i još kojem mandatu nakon toga, kao i cijelom timu na čelu sa sjajnim zamjenicima. U ovom trenutku Županija je izuzetno stabilna institucija, u financijskom, poslovnom i u kadrovskom smislu, koja je napravila dosta dobrih i kvalitetnih projekata', kazao je Ževrnja. Nabrojao je škole, ambulante, ceste i luke izgrađene u proteklom mandatu, no propustio spomenuti da je Splitsko-dalmatinska županija po nezaposlenosti još uvijek i relativni i apsolutni neslavni prvak Hrvatske.

Boban je od Ževrnje naslijedio i njegove zamjenike Antu Šošića i Luku Brčića, pa je logično da je izrazio oduševljenje načinom kako je Županija dosad funkcionirala - on će samo dodati svoj 'touch' kroz 'brigu o mladima i demografsku obnovu', što bi po njegovom mišljenju poput domina trebalo riješiti sve ostale probleme.

'Moje vatreno krštenje uistinu je bilo vatreno, gotovo cijeli dan proveo sam na požarištu s vatrogascima u Podgori', kazao je Boban, potvrdivši da je na vezi s ministrom obrane Damirom Krstičevićem koji u pomoć šalje 150 vojnika.

'Sada nije bilo ljudskih žrtava, tko zna da ih idući put neće biti? Apeliram na građane da vode računa o prekrasnoj prirodi poput Parka prirode Biokovo, da slušaju upute vatrogasaca i dežurnih službi i ne dozvole da štete ili ljudske žrtve nastaju zbog nehata. O nečemu durgom ne želim ni promišljati', rekao je Boban.

Konkretna pitanja na primopredaju nisu bila dozvoljena, a novi župan je na upit kako namjerava sastaviti većinu u Županijskoj skupštini odgovorio sa 'Saznat ćete na vrijeme'. HDZ-u ondje nedostaju najmanje četiri ruke za formiranje većine i gotovo je izvjesno da će ih pronaći u Hrvatskoj građanskoj stranci Željka Keruma, kao i u prethodna dva mandata. Dogovor zapinje dok ove dvije stranke ne riješe odnose na razini grada Splita.