TRAŽE OSTAVKE

Nakon ubojstva istraživačke novinarke na Malti masovni antikorupcijski prosvjedi

23.10.2017 u 11:49

Bionic
Reading

Tisuće Maltežana u nedjelju su izašle na ulice kako bi pozvale na jedinstvo nakon ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizije koja je istraživala korupciju

Na kraju prosvjeda u La Valetti, predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca primila je organizatore. Oni bi joj trebali predati tekst u kojem iznose svoje zabrinutosti i zahtjeve, među kojima su ostavke odgovornih policijskih dužnosnika i državnog odvjetnika.

'Tražim od predsjednice da nas svojim ovlastima izvuče iz te krize', rekao je jedan od njih.

'Želimo pravdu, a proživljavamo institucionalnu krizu i u zemlji vlada strah. Maltom vladaju tirani koji rade što žele', upozorio je.

'Daphne nije ubijena jer je lagala. Nije ubijena jer je svojim riječima uvrijedila nekoga', rekao je jedan bloger i istaknuo da je 'ubijena jer je otkrila zlo koje je oslabilo zemlju kojom sada vlada pohlepa'.

Organizatori skupa, pripadnici civilnog društva, pozvali su na dolazak na  njega sa zastavom Malte, bez ikakvih oznaka političke pripadnosti i zabranili su parlamentarcima da se obraćaju okupljenima.

'Novinari nisu osuđeni na šutnju', 'Ne bojimo se', 'Svuda postoje varalice', pisalo je na transparentima u povorci.

Daphne Caruana Galizia, 53-godišnja istraživačka novinarka i blogerica, ubijena je početkom prošlog tjedna u eksploziji bombe podmetnutoj u njezin automobil, tek nekoliko metara od doma.

Bila je velika kritičarka vlade malteškog premijera Josepha Muscata i stekla je brojno čitateljstvo, kako na Malti tako i u inozemstvu, a objavljivanjem tekstova o tzv. panamskim dokumentima - skandalu u koji su bila umiješana dva člana malteške vlade - pridonijela je prijevremenim izborima u lipnju.

  • +5
Prosvjedi na Malti Izvor: Reuters / Autor: PETER NICHOLLS

Premijer Muscat ponudio je nagradu za bilo koga tko ima informaciju o tom ubojstvu, no njezini sinovi su to odbili i pozvali ga na ostavku, istaknuvši da bi trebao preuzeti političku odgovornost za prvo takvo ubojstvo novinara na Malti od 1964.

Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodnoj korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak o tome da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave tzv. panamskih dokumenata.

Objavom tzv. panamskih dokumenata otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.